Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Kies het woord van het jaar (of het woord dat je nooit meer wilt horen)

Het einde van 2016 nadert. En dus worden er weer verkiezingen gehouden om te komen tot de mooiste en meest kenmerkende woorden van het jaar.

Met of zonder hoofdletter?

Sinterklaas en Kerstman schrijf je in principe niet steeds met een hoofdletter. Wanneer doe je het wel en wanneer niet? 

Er wordt al eeuwenlang bezwaar gemaakt tegen het overnemen van ‘vreemde’ woorden in het Nederlands.

Het werkwoord updaten is een van de woorden die het meest op Woordenlijst.org wordt opgezocht.

Guinees biggetje

Regels en hun uitzonderingen...

Sardientjes

Hoewel er veel spellingregels zijn, is het niet zo dat er altijd maar één manier is om woorden te schrijven. Sommige woorden zijn er in verschillende varianten. 

Gsm

Het Nederlands kent veel woorden die bestaan uit een lettercombinatie als afkorting van een woordgroep.

Bakkebaard

Een spellingwijziging die in 1995 voor veel ophef zorgde, was de regelgeving rond de tussen-n in samenstellingen.

Ad fundum

Op internet zijn veel discussies te vinden over de schrijfwijze van het werkwoord statten - ‘naar de stad gaan, winkelen in de stad’.

Arts

De Woordenlijst noemt ze over het algemeen keurig netjes allebei, de advocaat en de advocate, de bibliothecaris en de bibliothecaresse, de directeur en de directrice.

Neus

Er zijn artsen in soorten en maten.

Het Groene Boekje bevat tal van woorden die met eten en drinken te maken hebben. We schrijven immers graag over wat we lekker vinden en we willen de woorden daarvoor ook graag goed spellen.

Sinterklaas en Kerstman schrijf je in principe niet steeds met een hoofdletter. Wanneer doe je het wel en wanneer niet? 

Frietchinees

Namen van landen schrijven we met een hoofdletter: China, Griekenland, Italië. Ook De namen van de inwoners van die landen krijgen een hoofdletter: Chinees, Griek, Italiaan.

Recycleren

Al zo ongeveer vanaf het ontstaan van het Nederlands, ruim 1500 jaar geleden, heeft onze taal woorden uit andere talen gehaald.

Jezidi

Soms komt er een woord in het nieuws dat normaal gesproken niet tot onze basiswoordenschat behoort. En dat levert dan vaak spellingvragen op. 

backpackers

Omdat de wereld om ons heen verandert en met nieuwe begrippen wordt verrijkt, wordt onze taal ook met gepaste regelmaat uitgebreid met nieuwe woorden.

neanderthaler

Een groot deel van onze Nederlandse woordenschat komt oorspronkelijk uit een andere taal. Dat is al zo vanaf het oudste Nederlands. 

Fijn stof boven Shangai

De grens tussen een woordgroep (los van elkaar geschreven woorden) en een samenstelling (als een geheel geschreven) is in theorie netjes te trekken.

Waddeneiland

Het Groene Boekje kent de woorden wad, waddengebied en waddenkust met een kleine letter en daarnaast Waddeneiland en Waddenzee met een hoofdletter.