Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
30 september, 2019 - 10:22

DBNL verrijkt met 9 eeuwen literatuurgeschiedenis

De achtdelige reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur (GNL) is toegevoegd aan de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).

De GNL beschrijft ruim negen eeuwen aan Nederlandse en Vlaamse literatuurgeschiedenis op bijna 7.000 pagina’s. Alle auteurs, teksten en werken die voorkomen in de GNL zijn daarmee direct gelinkt aan de rest van de DBNL-collectie. Daardoor is de DBNL vanaf nu op een nieuwe manier doorzoekbaar.

Digitaal reizen door de literatuurgeschiedenis

De GNL beschrijft de Nederlandse literatuur van de middeleeuwen tot 2005 in een doorlopend verhaal op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Kenmerkend voor deze literatuurgeschiedenis is dat teksten niet alleen worden belicht vanuit het leven van de auteur en de maatschappij waarin ze zijn ontstaan, maar ook vanuit de ontvangst van de werken en de maatschappelijke impact. De gedigitaliseerde GNL vormt een mooi startpunt om de collectie van de DBNL te ontdekken. Daarnaast is de GNL dankzij de online beschikbaarheid beter toegankelijk voor buitenlandse studenten en docenten die de Nederlandstalige literatuur bestuderen.

Neerlandicus Frits van Oostrom, een van de auteurs van de GNL: "De Nederlandse literatuurgeschiedenis is een groot, rijk verhaal. Sinds mensenheugenis is daarvoor het (meerdelige) boek de aangewezen vorm. Maar vandaag de dag is digitalisering van zo'n boek een nagenoeg onmisbaar complement: vaak superieur in het gebruik, en door zijn open vorm een uitnodiging tot creatieve, interactieve omgang met dit standaardwerk."

Over DBNL

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is al 20 jaar dé digitale schatkamer voor Nederlandstalige literatuur. De DBNL is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag.

De website wordt jaarlijks ruim vier miljoen keer geraadpleegd door onderzoekers, docenten, studenten en boekenliefhebbers van over de hele wereld. De DBNL-collectie omvat op dit moment bijna 5 miljoen pagina’s uit meer dan 16.000 titels en groeit jaarlijks met zo’n 300.000 pagina’s.