Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Goede zorg valt of staat vaak met goede communicatie. Maar wanneer is communicatie in de zorg geslaagd? Waar lopen de zorgverleners en hun patiënten en cliënten tegenaan?

Erfgoedinstellingen zoals musea en archieven moeten hun collecties digitaal openstellen met zo min mogelijk beperkingen.

Judith Herzberg, laureaat Prijs der Nederlandse Letteren 2018

Nieuwe leesbaarheidstool verklaart 25% extra van verschillen tussen teksten.

Hoe kun je teksten begrijpelijker maken voor een breed publiek? Die vraag stond centraal in het vierjarige NWO-programma Begrijpelijke taal.

“Het staat u nochtans vrij mij afschriften van die bescheiden te zenden dewelke alle nuttige inlichtingen bevatten voor het onderzoeken van uw situatie, in dat geval behoud ik me het recht toe

Nu online: vertaalwoordenschat Nederlands-Nieuwgrieks

Het zal je maar gebeuren; je studeert Grieks en zoekt een woordenboek: niet verkrijgbaar.

Gesprekstechnisch kent de gemiddelde liefde een zekere ontwikkeling.

Met de een praat je meer dan met de ander. Hoe kan dat?

Taal schept kansen en verbindt. En dus is het waardevol om je als vluchteling snel de taal van het land waarin je bent eigen te maken.

Als u Nederlands spreekt doet u automatisch mee in de samenleving. Of toch niet?

Koen Jaspaert

Vrijdag 8 september overleed Koen Jaspaert, amper 61 jaar oud, aan de gevolgen van de slopende ziekte ALS. Koen was van 1998 tot 2004 algemeen secretaris van de Taalunie. 

Een brasserie is geen brasserij

Wat hebben onderwijs en brasserie met elkaar te maken? Het zijn twee van de meest opgezochte maar niet gevonden woorden op de website Etymologiebank.nl. 

Met een zomercursus voor vertalers speelt het ELV in op de groeiende populariteit van Nederlandstalige auteurs in het buitenland.

Boeken van Nederlandstalige auteurs vinden steeds gretiger aftrek in het buitenland.

De honing. Smeer het op je brood?

‘Het meisje die’ lijkt grammaticaal gezien fout. Toch zeggen we dat al sinds de middeleeuwen, ontdekte Margot Kraaikamp.

De best verkochte boeken van 2016

Judas in Nederland en Het smelt in Vlaanderen. Dat waren de best verkochte boeken (fictie) van 2016.

Een brede vertegenwoordiging uit de maatschappij en het bedrijfsleven

De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, die het Comité van Ministers van de Taalunie adviseert, heeft  sinds 1 januari 2017 een aantal nieuwe leden en een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter.

Boek gelezen? Beschrijf de personages in de personagebank.

Wie kent ze niet? Maarten Koning uit Voskuils Meneer Beerta, Amsterdammer, hoogopgeleid en wetenschappelijk medewerker bij een onderzoeksinstituut.

Moderne taal- en spraaktechnologie uitkomst voor mensen met visuele beperking

Het aantal mensen met een visuele beperking neemt toe. Vooral door de vergrijzing, want veel ouderen worden slechtziend of zelfs blind.

Willeke Alberti over haar oude huis

Thuis waren ze in lachen uitgebarsten. ‘Ga jij naar een meezingsessie’, vroegen ze verbaasd, want ze zijn redelijk bekend met mijn muzikale kwaliteiten.

Opmerkelijk dat Roodkapje de ontmoeting met de grote boze wolf overleeft, vindt Folgert Karsdorp.

Iedereen die Roodkapje herschrijft, grijpt terug op een variant van maximaal twintig jaar oud.

Fieke Van der Gucht (Universiteit Gent) speurt naar de Staat van het Nederlands.

Volgens een UNESCO-rapport verdwijnt negentig procent van de talen die nu worden gesproken voor het eind van de 21ste eeuw.

Max en Mia passen op Hotel Hallo en papegaai Pollie

Hotel Hallo is begonnen aan een tournee in het theater. Het toneelstuk is gebaseerd op een lespakket Nederlands voor anderstalige kinderen.

Leerlingen van de Nederlandse School LanguageOne in Dubai, de grootste school ter wereld waar aanvullend Nederlandse taal- en cultuuronderwijs (NTC) wordt gegeven.

Een nieuw leven opbouwen, gaan samenwonen met de buitenlandse liefde van je leven, meer kunnen op je vakgebied, uitgezonden worden door je werkgever.

Nicoline van der Sijs en haar team lijsten maar liefst 18.000 uitleenwoorden op

Dat wij liaison uit het Frans hebben gehaald, mindfulness uit het Engels en tsunami uit het Japans, dat wist u wel.

Met de bundel Neem en lees bezorgt auteur Stefan Hertmans het Poëzieweekgeschenk voor 2016.

Vul het ontbrekende woord in. Dat is de ogenschijnlijk simpele opgave van Raadgedicht, een initiatief van kinderboekenschrijver Rian Visser.

nieuwjaar

Het is weer het einde van het jaar, de tijd van de kerstwensen.

Durf, belevenis, virtuositeit, vurrukkulluk. Dat zijn een paar van de woorden die bezoekers verrassen wanneer zij het nieuwe onderkomen binnenstappen van de Taalunie in Den Haag.

Pagina's