Taalunienieuws
Op zoek naar muzikaal erfgoed
CEMPER (Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed in Vlaanderen) en Muziekweb (de muziekbibliotheek van Nederland) gaan in samenwerking met de Taalunie op zoek naar verzamelingen met waardevolle Nederlandstalige muziek.
Deze zoektocht richt zich met name op muziek uit de periode 1955-1983 waarbij de focus ligt op opnames, liedteksten en bladmuziek. Zowel instellingen als particuliere verzamelaars, waaronder erfgenamen en familie van componisten, worden gevraagd een vragenlijst in te vullen. Het gaat om werk van onder andere Nijgh/De Groot, Schmidt/Bannink, Drs. P, Wannes Van de Velde, Woiski Sr. & Jr. en Jan De Wilde.
Waardevolle verzamelingen
Belangrijk Nederlandstalig muzikaal erfgoed is op dit moment onzichtbaar of niet gearchiveerd, en dreigt zelfs te verdwijnen. Het doel van het project is daarom op de eerste plaats om beter zichtbaar te maken welke waardevolle verzamelingen er zijn bij organisaties en privépersonen in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast wil men weten wat de behoeften zijn bij verzamelaars en beheerders voor de toekomst van hun collecties, en over het gebruik van muzikaal erfgoed in het onderwijs, de wetenschap en andere domeinen.
Het collectief geheugen
Jacques Klöters, voorzitter van de klankbordgroep van het project: "Dit is een belangrijke zoektocht om een overzicht te krijgen van het werk van artiesten die in ons collectief geheugen zitten. Het gaat ons om al het werk - dat zich waar dan ook bevindt - overzichtelijk te maken. We weten dat veel werk in handen is van privéverzamelaars, en ik doe dan ook vooral een oproep aan hen om een overzicht te geven van hun collectie omdat hun bijdrage cruciaal is voor ons gedeelde muzikale erfgoed. We gaan zeker niet aan verzamelaars en instellingen vragen om hun collecties af te staan. Het gaat ons om het behoud van de gemeenschappelijke culturele geschiedenis, laten we zorgen dat die niet verloren gaat. Niet voor onszelf maar voor iedereen met een liefde voor taal en muziek."
Oproep
Denkt u zelf in het bezit te zijn van waardevol materiaal? Heeft u unieke opnames, niet eerder uitgebracht of verloren gewaand materiaal? Vult u dan deze vragenlijst in.
U kunt ook persoonlijk contact opnemen:
Voor Vlaanderen
Asley Van Cauter van CEMPER via asley.vancauter@cemper.be
Voor Nederland
Tim Panman van Muziekweb via tim@muziekweb.nl
Digitalisering erfgoed
De Taalunie draagt bij aan de digitalisering van het erfgoed in Nederland en Vlaanderen door beleidsmakers en veldorganisaties samen te brengen. Digitalisering zorgt ervoor dat het erfgoed behouden blijft en eenvoudig toegankelijk wordt. Denk daarbij aan literatuur, muziek, theaterteksten en film.
Foto: Muziekweb / Sebastiaan Hols