Editie april 2014
- Taal is goede barometer voor studiesucces
- Maakt de Taalunie nu zelf ook spelfouten?
- Kees van Kooten: ‘Ik heb alleen maar taal’
- Bofkont in Beijing: Padma Bansie
- En wat is jouw favoriete woord?
- Tom Naegels: Dubbel werk
- Informele taal in de media: uit den boze of doodnormaal?
- Allicht wordt 't een soort van vrolijk pasen
- Onze Taal: Loesoe bij het sudokuen
- Over het daltoneffect en de mipster
- Waden door de Wadden
Waden door de Wadden
Het Groene Boekje kent de woorden wad, waddengebied en waddenkust met een kleine letter en daarnaast Waddeneiland en Waddenzee met een hoofdletter. Betekent dat dan dat je nooit Waddengebied met een hoofdletter of waddeneiland met een kleine letter mag schrijven? Nee, zoals zo vaak bij spelling ligt het allemaal wat genuanceerder en gaat het erom wat er nu precies met het woord in kwestie wordt aangeduid.
Over Waddeneilanden...
Een wad is een ondiepe, doorwaadbare plaats in het water. Het woord komt al vanaf de vroege middeleeuwen in het Nederlands voor en is ook te vinden in plaatsnamen als Wadenoijen. In het meervoud gebruikt, wordt met de Wadden de vijf eilanden bedoeld die aan de bovenkant van Nederland liggen: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. In dat geval is Wadden een eigennaam en wordt het dus met een hoofdletter geschreven. De zee rond de Wadden heeft de naam Waddenzee, ook een eigennaam. Een eiland dat tot de Wadden behoort, is dus een Waddeneiland.
... en waddeneilanden
Wanneer het echter over een eiland gaat dat niet tot de Nederlandse Wadden behoort, bijvoorbeeld het Duitse Sylt of het Deense Rømø, schrijf je waddeneiland met een kleine letter. Een waddeneiland is een algemene aanduiding voor een eiland in een waddengebied, een kustgebied dat door de relatieve ondiepte van het water en de getijdenwerking tweemaal per dag voor een deel droogvalt. De samenstelling bestaat dan uit de woorden wad (als soortnaam gebruikt) en eiland, niet uit de eigennaam Wadden en eiland. Datzelfde geldt voor woorden als waddengebied, waddenkust en waddenstrand, die alleen met een hoofdletter geschreven worden als ze specifiek verwijzen naar het gebied, de kust of het strand van de Wadden, en in alle andere gevallen een kleine letter krijgen.
Auteur Tanneke Schoonheim is voorzitter van de Spellingcommissie en hoofdredacteur Algemeen Nederlands Woordenboek bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.
- Login om te reageren