Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

We hebben al enige tijd voor Nederland en voor Vlaanderen een lijst van auteurs en boeken die je zou moeten kennen, de literaire canon.

Als ik twee elektroden tegen mijn slapen zou drukken en mijn computer de opdracht kon geven mijn gedachten te ordenen en af te drukken als een prettig leesbare en volstrekt heldere tekst.

De Week van het Nederlands is van start gegaan. ‘Eindelijk’, hoor ik verschillende medewerkers binnen en buiten de Taalunie zuchten.

Het zijn niet alleen schrijvers, vertalers en journalisten die hun brood verdienen met taal. Ook voor andere 'pratende beroepen' is taal een werkinstrument.

Geert Joris

Wie professioneel met taal of literatuur bezig is, wordt in het buitenland soms overvallen met de vraag: welke Nederlandse of Vlaamse boeken zou ik moeten lezen? 

Geert Joris

Misschien hebt u er iets van meegekregen, misschien ook niet. De afgelopen weken is er veel geschreven, gepraat, getwitterd over de Taalunie.

Geert Joris

Creatief schrijven, dictees, leescampagnes, een terminologiedag, literaire festivals.

Geert Joris

Je kunt geen krant openslaan, geen nieuwsuitzending bekijken, of de gruwel slaat in je gezicht. Het lijkt wel of de vier hoeken van de wereld met opzet in brand zijn gestoken.

Geert Joris

‘Als je iemand met een scheldnaam mag aanspreken, dan moet je wel goede vrienden zijn.' Ik herkende meteen wat professor Reinhild Vandekerckhove zegt in het interview dat we deze maand brengen in T

Geert Joris

De 21ste Prijs der Nederlandse Letteren wordt in het najaar van 2015 uitgereikt aan de schrijver, dichter en columnist Remco Campert.

Nederlanders en Vlamingen vinden het onwaarschijnlijk, maar voor Surinamers is het doodgewoon: Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Nederlanders, Libanezen, Brazilianen en mensen met nog heel andere ac

Geert Joris

Roken doe ik niet. Drinken heel matig. Ik ben sportief en redelijk spaarzaam. Op welke punten kan ik in 2015 een beter mens worden, zodat ook mijn omgeving er iets aan heeft?

Geert Joris

Het centrum van het Nederlandstalige boekenlandschap ligt begin november, al meer dan tachtig jaar, op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Geert Joris

In dit nummer van Taalunie:Bericht schrijft de Vlaamse auteur Margot Vanderstraeten dat haar moedertaal, het Nederlands van het Zuiden, overschaduwd wordt door ‘haar machtige en autoritaire

Geert Joris

Geen jaar gaat voorbij of er staan stukken in de krant met klachten over het taalgebruik van jongeren. Vooral aan het begin van een nieuw schooljaar zijn de kreten niet van de lucht.

Geert Joris

Het Nederlands is een fijne reisgenoot, vooral tijdens de vakantie. In dit speciale zomernummer van Taalunie:Bericht wordt er gespeeld met taal.

Geert Joris

Ik kijk maar één keer om de vier jaar naar het voetbal en dat is tijdens het WK. Een echte supporter ben ik niet. 

Geert Joris

Als ik ooit al in een sombere bui heb gedacht dat de grote massa niet wakker ligt van onze taal en tamelijk onverschillig staat tegenover het werk van de Taalunie, dan was daar altijd weer

Geert Joris

Welkom in het eerste nummer van ons digitale tijdschrift Taalunie:BerichtU schrikt misschien van de manier waarop wij die titel schrijven.