Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie oktober 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 

De of het idee?
Rubriek: 

'Idee' meest opgezocht

De of het idee?

 

Idee is het woord dat in het eerste deel van 2016 het meest werd opgezocht op woordenlijst.org, de Woordenlijst van de Nederlandse taal. Ook opmerkelijk: de opmars van willen en home en het verdwijnen van te allen tijde uit de top tien, terwijl juist die combinatie tussen 2005 en 2015 het meest werd opgezocht. 

In de eerste acht maanden van 2016 werden de volgende woorden het meeste opgezocht op woordenlijst.org. Tussen haakjes de positie van dat woord in het overzicht van meest opgezochte woorden van de afgelopen tien jaar, gepubliceerd in oktober 2015.

  1. idee (4)
  2. willen (16)
  3. creëren (12)
  4. cv (11)
  5. kopie (2)
  6. updaten (3)
  7. factuur (5)
  8. home (-)
  9. bureau (6)
  10. cadeau (9)

'Er is vaak twijfel over het geslacht, is het de of het idee.'

Dirk Caluwé, teamhoofd van de Taaltelefoon, de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid, is niet helemaal verrast dat idee op één staat: ‘Het stond eerder al op vier. Dit is een woord dat waarschijnlijk vaak om een andere reden dan spelling opgezocht wordt. Er is vaak twijfel over het geslacht, is het de of het idee. En ja, mensen zoeken het woord zeker ook op voor de spelling van het meervoud.’

Willen

De hoge klassering van willen is voor hem en zijn collega’s geen verrassing: ‘Er zijn inderdaad wel wat vragen over de vervoeging: hij wil/wilt, hij wou/wilde, zij wouden/wilden. Willen is daardoor een klassiek opzoekgeval. Misschien heeft de sterke stijging ook te maken met de nieuwe Woordenlijst. Vanaf de lancering in oktober 2015 tot en met de nieuwe versie in januari 2016 stond er een foute vervoeging in de lijst, hij wilt in plaats van hij wil. Wie weet hebben wel wat extra mensen willen opgezocht om te controleren of die fout al hersteld was.’

Home

Op de vraag waarom zoveel mensen home opzoeken, heeft Caluwé geen passend antwoord: ‘Bij de analyse van zoekvormen moet je er soms rekening mee houden dat vaak alleen maar beginletters of een stuk van een woord ingetikt worden. De rest van het woord wordt dan aangevuld. Maar zelfs bij langere woorden die beginnen met home, zien we niet meteen topwoorden die heel vaak gezocht worden. Dit is dus echt een mysterie voor ons. Het is niet eenvoudig om te weten wat in de hoofden van mensen speelt of wat er in de praktijk gebeurt.’

Woordenlijst.org geeft eenvoudig toegang tot een collectie van bijna 170.000 woorden met in totaal 700.000 woordvormen, en gedetailleerde spellinginformatie of verwijzingen naar taaladviezen. De website, met 13 miljoen opzoekingen per jaar, is genomineerd voor Website van het jaar 2016. Geef hier je mening en stem.