Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Sinds half januari draait de film Taal is zeg maar echt mijn ding in de Nederlandse bioscopen. De film is geïnspireerd op de gelijknamige bestseller van Paulien Cornelisse. Taal leeft.

Erik Vlaminck toog naar het land waar Brandlucht speelt: Canada.

Erik Vlaminck geldt als een van de belangrijkste Vlaamse schrijvers van dit moment.

Rapformatie Zo Moeilijk heeft een grote woordenschat

Hiphoppers lijken over een even zo grote woordenschat te beschikken als erkende literaire grootheden als Multatuli, Louis Couperus en Harry Mulisch.

Het Arnhemse Rijn IJssel begint met de School van het Nederlandse Lied.

Als zanger van het Nederlandstalige lied kun je een flinke boterham verdienen, mits je het goed aanpakt.

Hugo Brems en Frits van Oostrom overhandigen in 2006 de eerste delen van de literatuurgeschiedenis aan Máxima en Mathilde.

De imposante reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur is afgerond. Meer dan negen eeuwen Nederlandse en Vlaamse literatuur zijn opnieuw beschreven.

Kies het woord van het jaar (of het woord dat je nooit meer wilt horen)

Het einde van 2016 nadert. En dus worden er weer verkiezingen gehouden om te komen tot de mooiste en meest kenmerkende woorden van het jaar.

Hebben Brainpower en andere rappers invloed op het Nederlands?

De Taalunie ontvangt regelmatig vragen over het Nederlands. In Taalunie:Bericht lichten we er telkens één uit.

450 jaar geleden verscheen het eerste Nederlandstalige sonnet. Op Neder-L beschrijft Marc van Oostendorp de geschiedenis van het moderne Nederlands aan de hand van die sonnetten.

Roos Rebergen

Zangeres Roos Rebergen van de band Roosbeef schrijft niet alleen liedjes, maar ook verhalen. Een gesprek over haar liefde voor lezen en het belang van teksten met een knipoog.

Leiden is in last. De binnenstad maakt zich op voor het 3-oktoberfeest, waarmee het ontzet van de sleutelstad in 1574 uitbundig wordt herdacht.

HuibHudig

Huib Hudig werkte als speechschrijver voor onder andere politici Mark Rutte, Rita Verdonk en Piet Hein Donner. Tegenwoordig is hij presentatiecoach bij Speak to Inspire.

Gerson Main

Sinds talentenjacht De Beste Singer-Songwriter kent heel Nederland ‘die jongen met de muts’: zanger Gerson Main.

Peter Slager

In de Nederlandse band BLØF maken de muzikanten samen de muziek, maar er is maar één man die de teksten schrijft.  Dat is bassist en neerlandicus Peter Slager.

Daan en Jan Rot

In oktober vindt de Week van het Nederlands plaats, met als motto 'Iedereen aan het woord'.

Joke van Leeuwen

Dichteres, schrijfster en illustratrice Joke van Leeuwen mag zich sinds kort ‘Dichter der Nederlanden’ noemen.

Anne Provoost

Op Lucas uit Vallen na, zijn Anne Provoosts hoofdpersonages altijd vrouwen. Maar ze vindt het onzin om in tegenstellingen te denken: 'Ik vind niet echt dat vrouwen en mannen bestaan'.

Els Moors

Voor haar tweede bundel Liederen van een kapseizend paard was Els Moors genomineerd voor de Herman De Coninckprijs 2015. De schrijfster heeft een haat-liefdeverhouding met het Nederlands o

Ilja Leonard Pfeijffers geschenk voor de Poëzieweek 2015 is een literaire meesterproef.

Over de kleur van zijn medewerkers mochten we geen vragen stellen en ook niet over hun arbeidscontract. Maar op alle andere vragen antwoordde hij vrijmoedig.

Frits Spits

Presentator Frits Spits vierde vorig jaar zijn veertigjarig jubileum op de radio, maar neemt nog geen afscheid van het vak.

Neske Beks (c) Henk Wildschut

Naar eigen zeggen las ze al voordat ze het leerde en schreef ze al voordat ze kon schrijven. Als tiener wordt de van oorsprong Vlaamse Neske Beks verliefd op Amsterdam en besluit er te gaan wonen.

MauriceKneppers

Het beroemde woordenboek Van Dale bestaat 150 jaar. Directeur Maurice Kneppers is taalminnaar van het eerste uur.

Daniel Vis

Dichter Daniël Vis werd dit jaar Nederlands kampioen Poetry Slam. In zijn rauwe gedichten mijdt hij metaforen en mooischrijverij.

Slongs Dievanongs

Van Lacht nor mij tot Moeder, waarom leven wij?, de Antwerpse rapster Slongs Dievanongs (artiestennaam van Charissa Parassiadis) is niet voor één gat te vangen.

Stijn Verrept

‘Wie de taal op een juiste manier hanteert, geeft blijk van waardering voor de medemens.’ De Antwerpse emeritus hoogleraar Stijn Verrept laat zijn ontwapenende glimlach zien.

Kees van Kooten (c) Keke Keukelaar

Hij is geschrokken van de heftige reacties op ‘zijn’ Groot Dictee, en hij begrijpt dat hij de meeschrijvers thuis verdriet heeft gedaan door het zo moeilijk te maken.