Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Uren, dagen, maanden, jaren ... Welke stijlfiguur?

Witte sneeuw, het zonnetje in huis, groot geworden door klein te blijven. Het Nederlands wemelt van beeldspraken en stijlfiguren, die de taal krachtiger, treffender en veelzeggender maken.

Laura van Eerten, één van de samenstellers, met het boekje 'Waar komt suikerspin vandaan'

Waar komt suikerspin vandaan? Dat is de titel van een boeiend boekje over de herkomst van woorden, samengesteld door het Instituut voor de Nederlandse Taal en Onze Taal.

Zoek het duidelijker woord

Heeft u er zo’n hekel aan? Aan zogenaamd deftig taalgebruik; moeilijke woorden of constructies gebruiken terwijl een eenvoudig (en vooral duidelijker) alternatief voorhanden is.

Uit welke taal komt het woord flamingo?

…. dan slecht bedacht. Het Nederlands heeft veel woorden ontleend aan andere talen. Ontdek de talen waaruit het Nederlands de onderstaande woorden heeft overgenomen.

Boudewijn de Groot: welke regel komt uit zijn Testament?

Op zaterdag 16 september zendt Radio 1 in België de Lage Landenlijst uit, de honderd mooiste Nederlandstalige muzieknummers.

Raad de stad of het dorp waarvan de betekenis wordt gegeven.

Plaatsnamen in Nederland en Vlaanderen werpen vaak een licht op het verleden. Raad de stad of het dorp waarvan de betekenis wordt gegeven.

Zoek de betekenissen van de 'moeilijke' woorden

De woordenlijst van de Nederlandse taal (woordenlijst.org) telt zo’n 170.000 woorden. Taalunie:Bericht selecteerde daaruit enkele ‘moeilijke’. Weet u de betekenis?

Combineer schrijvers met hun boeken

Wie schreef welk kinder- of jeugdboek? Combineer de schrijvers met de boeken die ze hebben geschreven. De letters achter de schrijvers vormen in de goede volgorde een woord. 

Literatuurgeschiedenis: wie leefde wanneer?

De majestueuze reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur werd onlangs afgerond. Test uw kennis van de Nederlandstalige schrijvers. 

Zoek de dichters bij de bekende dichtregels.

Van 26 januari tot en met 1 februari is het weer Poëzieweek.Taalunie:Bericht biedt een voorproefje. Zoek de juiste dichter bij de onderstaande dichtregels.

Wie hoort in welk boek?

Taalunie:Bericht sluit 2016, het Jaar van het Boek, af met een literaire prijsvraag. Hoe goed kent u de Nederlandse literatuur? Combineer de hoofdpersonen met de boeken waarin ze voorkomen.

De leukste taalverwarringen tussen Vlamingen en Nederlanders

Gluren bij de buren, de leukste taalverwarringen tussen Nederlanders en Vlamingen.

Wat zong Raymond van het Groenewoud?

Op 15 oktober zenden Radio 1 (België) en NPO Radio 5 (Nederland) ter gelegenheid van de Week van het Nederlands in een gezamenlijke uitzending de top honderd uit van de beste Nederlandstalige muzie

Ontdek uit welke taal 'piraat' afkomstig is

Het Nederlands heeft ook veel woorden te danken aan andere talen. Ontdek de talen waaruit het Nederlands de onderstaande woorden heeft overgenomen.

'Dat is logisch'

De onlangs overleden Johan Cruijff was niet alleen virtuoos als voetballer en als trainer, maar vaak ook als taalgebruiker. Taalunie:Bericht knipte een aantal van zijn wijsheden in tweeën.

Zoek de juiste dichter bij de onderstaande dichtregels. De letters achter de dichters vormen in de goede volgorde een toepasselijk woord.