Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie oktober 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Rubriek: 
Auteur: 
Geert Joris

Een schot in de roos

De Week van het Nederlands is van start gegaan. ‘Eindelijk’, hoor ik verschillende medewerkers binnen en buiten de Taalunie zuchten. Ze hebben er met hart en ziel aan gewerkt en het is lang onzeker geweest of zo’n ambitieus project wel realiseerbaar was. Intussen kennen we de eerste resultaten: het is een schot in de roos. Congressen, (online) schrijfcursussen, dictees, literaire avonden, voorstellingen van nieuwe apps … te veel om op te noemen. En dat in alle delen van ons taalgebied.

Meer dan een jaar geleden is het idee ontstaan dat de Taalunie de verbindende kracht zou kunnen zijn tussen allerlei verenigingen, instellingen, media, bedrijven en individuen die begaan zijn met het Nederlands. Hun energie en inspiratie wilden we bundelen in de verwachting dat een gemeenschappelijke actie de doelstellingen van alle betrokkenen dichterbij kan brengen.

Niet alleen zou het een mooi pr-moment opleveren voor al die actoren en een mogelijkheid voor de taalgebruiker om hen te leren kennen. Bovenal zou een Week van het Nederlands een krachtig signaal geven dat onze taal levend en wel is, en dat het Nederlands van ons allemaal is. Vandaar het motto: ‘Iedereen aan het woord’.

Voor het zover is, moest er hard gewerkt worden achter de schermen. Maar het motiveren van mogelijke partners verliep gemakkelijker dan verwacht. Haast overal werd het idee omarmd en er kwamen creatieve voorstellen die onze verwachtingen overtroffen. Het resultaat vindt u op de website Weekvanhetnederlands.org.

De Taalunie zelf geeft het startschot van de Week van het Nederlands met de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Remco Campert, door Koning Filip van België. En gisteren werd het nieuwe Groene Boekje voorgesteld samen met de uitgebreide en zeer gebruiksvriendelijke onlineversie Woordenlijst.org.

Maar het vernieuwende aan de Week van Het Nederlands zit in de stimulerende en inspirerende rol die de Taalunie speelt. Als taal van ons allemaal is, zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor de gezondheid en de positie van die taal. Dat is overigens in ons eigen belang, want een succesvolle taal is een essentiële voorwaarde voor succesvolle mensen.

Ik wens u een plezierige en leerrijke Week van het Nederlands toe.