Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie oktober 2014

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Tent
Tent
Rubriek: 

Haalt u de fouten uit deze zin?

De herfst is in het land. De bladeren vallen, de dagen worden korter. Een ideaal moment om even op de vakantie terug te blikken en uw taalkennis te testen. De zin hieronder is gebaseerd op actuele taalvragen die taalgebruikers stelden via Taaladvies.net of Taaltelefoon.be. De Taaltelefoon licht de heikele punten kort toe. 

Onze vrienden hadden alledrie hun tent opgeslaan op een open plek tussen de wijds uitgestrekte maïsvelden.

In deze zin staan drie fouten. Haalt u ze eruit?

Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

*

 

*  *

 

*  *  *

 

  • alledrie

Combinaties van alle met een telwoord worden altijd los van elkaar geschreven: alle twee, alle drie, alle twaalf. Allebei wordt wel aaneengeschreven. Ga naar meer uitleg op Taaltelefoon.be.

  • opgeslaan

Het voltooid deelwoord van het werkwoord slaan is geslagen. Dat geldt ook voor alle samengestelde werkwoorden met slaan als tweede lid: aanslaan - aangeslagen, kapotslaan - kapotgeslagen, opslaan - opgeslagen. Meer informatie vindt u op Taaladvies.net.

  • wijds

Hoewel wijds en weids allebei met ruimte te maken hebben, is weids hier de enige mogelijkheid. Wijds komt vooral voor als afleiding van het bijvoeglijk naamwoord wijd in combinatie met iets: iets wijds dragen (ruime kleding dragen). Weids betekent ‘ruim, groots’. Lees meer op Taaladvies.net.

*  *  * 

Helemaal goed is dus:

Onze vrienden hadden alle drie hun tent opgeslagen op een open plek tussen de weids uitgestrekte maïsvelden.