Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie oktober 2014

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Robotvogel
Robotvogel
Rubriek: 
Auteur: 
Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL)

Hebt u deze nieuwe woorden al gebruikt?

Talen bewegen mee met hun tijd en met de mensen die ze spreken. Ook het Nederlands! Dagelijks zien nieuwe woorden en begrippen het licht. Kende u deze al?

  • antibladerlaser - laser die door de Nederlandse Spoorwegen in de herfst wordt ingezet om aangekoekte bladeren van de rails te verwijderen, zodat de treinen ongestoord kunnen blijven rijden.
  • boycotgroente - partij groente die door de Nederlandse overheid uit de handel is genomen vanwege de boycot door Rusland (importstop). Deze groente wordt aan voedselbanken aangeboden om verder verdeeld te worden.
  • generatieverzuiling - vorm van verzuiling waarbij de scheiding wordt gemaakt op basis van leeftijd.
  • kalifaatvrije benzine / olie - benzine en olie die geen grondstoffen bevat die afkomstig zijn uit het Islamitische Kalifaat.
  • robotvalk - op afstand bestuurbaar vliegtuigje in de vorm van een valk, dat op bepaalde locaties wordt ingezet om de overlast van andere vogels te verminderen door ze te verjagen.

*  *  *

Uitdaging

Hoeveel van deze nieuwe woorden kunt u in één zin gebruiken? Post uw zin via een reactie! 

Wat gebeurt er met deze nieuwe woorden? 

In eerste instantie tekent het Instituut voor Nederlandse Lexicologie ze op, met de datum waarop ze zijn aangetroffen en een korte definitie. Dan wordt bekeken of de woorden in gebruik blijven. Als ze in de loop van de tijd (dat varieert van enkele maanden tot enkele jaren) vaker worden aangetroffen, liefst in verschillende bronnen (kranten, tijdschriften, gesproken media), kunnen ze in de woordenboeken worden opgenomen