Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie juni 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Hacker
Hacker
Rubriek: 
Auteur: 
De Taaltelefoon

Fout! Fout! Fout!

Ziet u de fouten in deze zin? 

Veel mensen beveiligen hun computer goed, maar beseffen zich echter niet dat ook hun telefoon gehacked kan worden.

In deze zin staan drie fouten. Haalt u ze eruit?

Denk er eerst over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

 

*

 

*  *

 

*  *  *

 

  • Zich beseffen

Beseffen is een niet-wederkerend werkwoord. Het wordt dus zonder zich gebruikt: veel mensen beseffen niet dat ... Het werkwoord zich realiseren − dat een vergelijkbare betekenis heeft − is wél een wederkerend werkwoord. Lees meer op de website van het Genootschap Onze Taal

  • Maar / echter

Maar en echter zijn synoniemen. Ze kunnen niet samen in één zin gebruikt worden om een tegenstelling uit te drukken. De woorden zijn dan dubbelop gebruikt. Echter kan in deze zin worden weggelaten. Meer informatie vind je op Taaladvies.net

  • Gehacked

Gehacked is niet goed gespeld. Het voltooid deelwoord van hacken is gehackt. Vóór de stam hack voegen we ge- toe, en achteraan de uitgang -t, omdat ook de verledentijdsvorm op -te eindigt: hackte. Zie de Taaltelefoon.be.

 

Helemaal goed is dus:

Veel mensen beveiligen hun computer goed, maar beseffen (of: realiseren zich) niet dat ook hun telefoon gehackt kan worden.