Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie juni 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Tongbeweging
Tongbeweging
Rubriek: 
Auteur: 
Merel Melief

Tong is cruciaal bij uitspraak vreemde taal

Journalist.io (io staat voor 'in opleiding') is een jong medium met nieuws uit Groningen. Studenten van de Master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen brengen op deze site alles wat zij geleerd hebben op het gebied van journalistiek in de praktijk. Recent verscheen het artikel Tong bepaalt dialect van Merel Melief. En dat delen wij graag met u. 

Het verschil tussen een Gronings en Brabants dialect is duidelijk te horen. Onderzoeker Martijn Wieling van de Rijksuniversiteit Groningen kan het nu ook laten zien, aan de hand van zijn studie van de tongbeweging.

De bestudering van het dialect is onderdeel van een onderzoek naar verschillende talen. Wieling hoopt dat mensen met behulp van zijn onderzoek makkelijker een tweede taal kunnen leren. Als mensen bijvoorbeeld begrijpen dat ze voor de Engelse klank ‘th’ hun tong heel anders moeten gebruiken, kunnen ze deze taal sneller en beter leren.

Lees hier meer over dit onderwerp