Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie april 2014

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Alida Neslo
Alida Neslo
Rubriek: 

En wat is jouw favoriete woord?

De Surinaamse theatermaakster Alida Neslo wil haar favoriete Surinaamse woord introduceren in het Nederlands. 

Alakondre

Neslo pleit ervoor dat alakondre het a-woord van de toekomst wordt en daarmee het negatief geladen ‘apartheid’ gaat vervangen. Het heeft niet alleen een mooie klank, maar ook een mooie betekenis. Wat dat precies is, zie je in de video! 

Of augurk

Augurklawaaigezelligheidkoelkast en uitstekend. Op het eerste gezicht doodnormale woorden. Vijf studenten Nederlands in het buitenland dachten daar echter anders over. Zij kozen deze woorden namelijk als hun favoriete Nederlandse woord. En inderdaad, lawaai klinkt eigenlijk best grappig. Net zoals augurk, met de g-klank die zo kenmerkend is voor onze taal. Of het typisch Nederlandse gezellig, waar geen treffende vertaling voor bestaat in een andere taal.

En wat is jouw favoriete woord?

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete woord - laat dus van je horen! Zo kun je meedoen: 

  • Upload een filmpje op YouTube waarin je kort vertelt wie je bent, wat je favoriete Nederlandse woord is en eventueel waarom.
  • Stuur ons de link per e-mail naar taaluniebericht@taalunie.org of stuur een tweet naar @taalunie met de hashtag #favorietewoord.
  • We verzamelen de inzendingen in een afspeellijst op YouTube, en de leukste filmpjes krijgen een ereplaats op onze website!

Doen dus!