Editie september 2014
- 'Handige regels met leuke plaatjes'
- De Taalunie geanimeerd (ja, een filmpje!)
- Maurice Kneppers: ‘Ik stá voor taal’
- 'We praten hier gewoon Nederlands met elkaar'
- Iedereen een Taalheld!
- VL en NL: waarom twee culturen?
- Jezidi’s onder vuur (of yezidi’s?)
- ‘Als je kunt spellen en lezen, gaat een nieuwe wereld voor je open’
- Jan Mulder: Aanstelleritis
- Haalt u de fouten uit deze zin?
- Kent u deze nieuwe woorden al?
Haalt u de fouten uit deze zin?
Overal klappen de schooldeuren weer open en gaan schooldirecteuren weer aan het werk. Maar u hebt vast wel een momentje om uw taalkennis te testen. De zin hieronder is gebaseerd op actuele taalvragen die taalgebruikers stelden via Taaladvies.net of Taaltelefoon.be. De Taaltelefoon licht de heikele punten kort toe.
De Directeur van onze school heeft Grieks en Latijns gestudeerd, maar moderne talen als Frans en Duits kan hij niet zo goed.
In deze zin staan drie fouten. Haalt u de fouten eruit?
Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!
- Directeur
Een functiebenaming zoals directeur schrijven we met een kleine letter. Alleen aan het begin van een zin of aan het begin van een nieuwe regel – bijvoorbeeld in de ondertekening van een brief – krijgt directeur een hoofdletter. U vindt de regel in het Groene Boekje.
- Latijn
De naam van de taal is niet het Latijns, maar het Latijn. Latijns is wel goed als bijvoeglijk naamwoord, bijvoorbeeld in: Vandaag is er geen Latijnse les. Meer informatie vind je op Taaladvies.net.
- Frans en Duits kunnen
De combinatie Frans en Duits kunnen is niet correct. Wie een taal beheerst, kent die taal of kan die taal spreken of verstaan. Wel correct is dus: Frans en Duits kent hij niet zo goed of Frans en Duits kan hij niet zo goed spreken/verstaan. Lees meer op Taaltelefoon.be.
* * *
Helemaal goed is dus:
De directeur van onze school heeft Grieks en Latijn gestudeerd, maar moderne talen als Frans en Duits kent hij niet zo goed.
Haalde u 3 op 3? Proficiat!
- Login om te reageren