Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie september 2014

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Latijn
Latijn
Rubriek: 
Auteur: 
De Taaltelefoon

Haalt u de fouten uit deze zin?

Overal klappen de schooldeuren weer open en gaan schooldirecteuren weer aan het werk. Maar u hebt vast wel een momentje om uw taalkennis te testen. De zin hieronder is gebaseerd op actuele taalvragen die taalgebruikers stelden via Taaladvies.net of Taaltelefoon.be. De Taaltelefoon licht de heikele punten kort toe. 

De Directeur van onze school heeft Grieks en Latijns gestudeerd, maar moderne talen als Frans en Duits kan hij niet zo goed.

In deze zin staan drie fouten. Haalt u de fouten eruit?

Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

 
*
 
 
* *
 
 
* * *
 
  • Directeur

Een functiebenaming zoals directeur schrijven we met een kleine letter. Alleen aan het begin van een zin of aan het begin van een nieuwe regel – bijvoorbeeld in de ondertekening van een brief –  krijgt directeur een hoofdletter. U vindt de regel in het Groene Boekje

  • Latijn

De naam van de taal is niet het Latijns, maar het Latijn. Latijns is wel goed als bijvoeglijk naamwoord, bijvoorbeeld in: Vandaag is er geen Latijnse les. Meer informatie vind je op Taaladvies.net.

  • Frans en Duits kunnen

De combinatie Frans en Duits kunnen is niet correct. Wie een taal beheerst, kent die taal of kan die taal spreken of verstaan. Wel correct is dus: Frans en Duits kent hij niet zo goed of Frans en Duits kan hij niet zo goed spreken/verstaan. Lees meer op Taaltelefoon.be.

*  *  *

Helemaal goed is dus:

De directeur van onze school heeft Grieks en Latijn gestudeerd, maar moderne talen als Frans en Duits kent hij niet zo goed.

Haalde u 3 op 3? Proficiat!