Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie februari 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Land van waan en wijs
Land van waan en wijs
Rubriek: 

Een Land van Waan en Wijs

"Een standaardwerk waar geen onderzoeker omheen kan." Dat is 'Een Land van Waan en Wijs', een nieuwe geschiedenis van de Nederlandstalige jeugdliteratuur die in december 2014 verscheen, onder hoofdredactie van Vanessa Joosen, Rita Ghesquiere en Helma van Lierop-Debrauwer.

De Nederlandstalige jeugdliteratuur is veelzijdig, en heeft zelfs internationale allures: Nijntje, Kikker, Bart Moeyaert, Guus Kuijer en Tonke Dragt oogsten ook buiten ons taalgebied succes. 'Een Land van Waan en Wijs' laat zien hoe de jeugdliteratuur in het Nederlands taalgebied zich heeft ontwikkeld: een verhaal van boeken, schrijvers en illustratoren, maar ook van uitgevers en critici die er vaak een heel andere smaak op na houden dan het lezerspubliek. En natuurlijk van film, theater, televisie en games, die zich nog graag laten inspireren door de jeugdliteratuur, maar tegelijkertijd het jeugdboek voor nieuwe uitdagingen stellen.

We verwijzen u graag naar deze recensies over het boek:

  • Lees de recensie van Nelly Hofman op de Boekenbijlage.
  • Lees de recensie van Jürgen Peeters op Cutting Edge.
  • Lees de recensie op het blog van Ted van Lieshout - (Van Lieshout is schrijver van romans, verhalen en gedichten en werkt als illustrator en grafisch ontwerper.  Hij schreef meer dan vijftig kinderboeken. Daarnaast heeft hij de nodige prijzen gewonnen, o.m. de Theo Thijssen-prijs, en was hij genomineerd voor de Hans Christiaan Andersenprijs).
  • Lees de recensie op de blog ‘Over lezen en schrijven’. (Dit is een blog over zaken die (soms wat losjes) met lezen en schrijven te maken hebben. Met nieuws en recensies, vooral over jeugdliteratuur.)
  • Lees de recensie van Toin Duijx in het Friesch Dagblad. (Duijx is verbonden aan de Universiteit Tilburg (master jeugdliteratuur) en aan de universiteit Leiden. Daarnaast is hij secretaris van IBBY-Nederland en ‘Aussenlektor’ aan de Internationale Jugendbibliothek München.)

Een land van waan en wijs. Geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur.

Rita Ghequiere, Vanessa Joosen en Helma van Lierop-Debrauwer (red.), Atlas Contact, 34,99 euro. 
De uitgave werd mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Taalunie.