Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie februari 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Hart
Hart
Rubriek: 
Auteur: 
De Taaltelefoon

Haalt u de fouten uit de zinnen?

Het is bijna Valentijnsdag! Bent u van plan uw geliefde te verrassen met een uniek kaartje of een lief gedichtje? Test dan eerst even uw taalkennis en zoek de struikelblokken in de volgende zin.

Wat vind je vriend ervan dat je hem tegen dat tempo amoureuze sms-jes blijft sturen?

In deze zin staan drie struikelblokken. Haalt u ze eruit? 

Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

 

*

 

*  *

 

*  *  *

 

  • Vind je vriend

Het onderwerp, je vriend, is een derde persoon enkelvoud. Dan krijgt de persoonsvorm altijd een -t: vindt je vriend. Alleen als je of jij het onderwerp is van de zin, valt bij inversie de -t weg: je (jij) vindt - vind je (jij). Een eenvoudig trucje om te achterhalen of u in de tegenwoordige tijd -d of -dt moet schrijven: vergelijk met een werkwoord waarvan de stam niet op een -d eindigt. Als u dan een -t hoort in de uitgang, schrijft u die ook bij het werkwoord met een stam op -d: wat vindt je vriend ervan, zoals wat denkt je vriend ervan? Lees meer over d, t en dt op de website van de Taaltelefoon.

  • Tegen dat tempo

Tegen dat tempo is geen standaardtaal. Standaardtaal in het hele taalgebied is in dat tempo. In België wordt in de standaardtaal ook aan dat tempo gebruikt. Ga naar Taaladvies.net voor meer informatie.

  • Sms-jes

Sms is een initiaalwoord: een afkorting die uit de beginletters van woorden is samengesteld en letter voor letter wordt uitgesproken (es-em-es). Als u van zo'n initiaalwoord een verkleinwoord vormt, schrijft u een apostrof voor het achtervoegsel -je of -tje: sms'jes. Lees meer op woordenlijst.org .

 

Helemaal goed is dus:

Wat vindt je vriend ervan dat je hem in / aan dat tempo amoureuze sms'jes blijft sturen?