Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie juli 2014

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

backpackers
backpackers
Rubriek: 
Auteur: 
Tanneke Schoonheim

Ik heb gebackpackt

Omdat de wereld om ons heen verandert en met nieuwe begrippen wordt verrijkt, wordt onze taal ook met gepaste regelmaat uitgebreid met nieuwe woorden. We zoomen in op twee vakantiebegrippen.  

Veel van deze neologismen zijn van buitenlandse herkomst, vaak direct meegekomen met de van oorsprong buitenlandse begrippen die ze verwoorden. In het begin worden ze nog gemarkeerd door er aanhalingstekens omheen te plaatsen, maar na verloop van tijd passen ze zich vaak aan het Nederlands aan en komen ze onder dezelfde spellingregels te vallen als de rest van onze woordenschat.

Een voorbeeld van zo’n buitenlands begrip dat in het Nederlands terecht is gekomen, is backpacken, ‘met zijn bagage in een rugzak door een land trekken’. Het is gebaseerd op het Engelse backpack - ‘rugzak’. In het Nederlands is backpacken inmiddels een goed ingeburgerd werkwoord met Nederlandse vervoegingen als backpackte en gebackpackt. Het is zelfs opgenomen in de Woordenlijst, net als de afleiding backpacker.

Andere nieuwe woorden bestaan geheel uit Nederlandse elementen. Een voorbeeld daarvan is de driegeneratievakantie ‘vakantie voor drie generaties; vakantie voor ouders, grootouders en hun (klein)kinderen’. De driegeneratievakantie is nog niet opgenomen in de Woordenlijst, waarschijnlijk omdat het pas sinds 2007 in het Nederlands voorkomt en de Woordenlijst uit 2005 dateert. Maar het verdient in de volgende editie zeker een plaatsje. Meestal wordt het woord namelijk verkeerd geschreven, in losse delen (drie generatie vakantie), of met koppeltekens (drie-generatie-vakantie). De regel is echter dat samenstellingen van dit type in hun geheel aan elkaar worden geschreven zonder koppeltekens of spaties. Driegeneratievakantie is dus de enige goede spelling, hoe hardnekkig de spellingchecker van Word hier ook rode kringeltjes onder blijft zetten.

Overigens kunnen we in de nieuwe Woordenlijst naast de driegeneratievakantie ook de viergeneratievakantie alvast toevoegen, want dat schijnt de nieuwe trend voor de komende jaren te worden.

Tanneke Schoonheim is voorzitter van de Spellingcommissie en hoofdredacteur Algemeen Nederlands Woordenboek bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.