Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie juli 2014

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Taaladvies
Taaladvies
Rubriek: 
Auteur: 
De Taaltelefoon

Goed of fout? Ergernissen op vakantie

Het is vakantietijd, dus u hebt vast wel een momentje om even uw taalkennis te testen. De zin hieronder is gebaseerd op actuele taalvragen die taalgebruikers stelden via Taaladvies.net of Taaltelefoon.be. De Taaltelefoon licht de heikele punten kort toe. 

De grootste vakantieergernis van Nederlandse toeristen zijn vieze toiletten: 44 procent mijden franse wc's langs de autosnelweg.

In deze zin staan drie fouten. Haalt u de fouten eruit?

Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

 
*
 
 
* *
 
 
* * *
 
  • vakantieergernis

Vakantieergernis is niet goed gespeld. Er moet een streepje tussen de delen staan: vakantie-ergernis. Zonder dat streepje kun je deze samenstelling fout lezen: de e van vakantie en de eerste e van ergernis kun je als een lange ee lezen. Zo'n klinkerbotsing wordt in een samenstelling vermeden met een koppelteken. De regel vindt u in het Groene Boekje.

  • 44 procent mijden ...

44 procent mijden is niet correct. Een onderwerp dat een percentage bevat, wordt met een werkwoord in het enkelvoud gecombineerd: 44 procent mijdt. Meer info op Taaltelefoon.be.

  • franse wc's

De schrijfwijze franse is niet correct. Aardrijkskundige namen en ook afleidingen ervan krijgen een hoofdletter: Frankrijk - Franse wc's; Nederland - Nederlands elftal; België – Belgisch bierMeer info in het Groene Boekje.   

* * *

Helemaal goed is dus:

De grootste vakantie-ergernis van Nederlandse toeristen zijn vieze toiletten: 44 procent mijdt Franse wc's langs de autosnelweg.

 

Met dank aan de Taaltelefoon