Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie oktober 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 

Zing mee in Wemmel
Rubriek: 

Daar moet je zijn

Zing mee in Wemmel

 

Tijdens de Week van het Nederlands vinden er in Nederland, Vlaanderen en Suriname activiteiten plaats die de Nederlandse taal in het zonnetje zetten. Waar moet je zijn? De week op tien plaatsen. Van Amsterdam tot Wemmel, van Brussel tot Leiden.

Amsterdam. 13 oktober. Start In de Pocket. Expositie van Imagine IC van broekzakarchieven én de emoties en betekenissen van jongeren (straatvoetballers, taalvirtuozen en feestgangers). Presentatrice Eva Cleven (bekend van FunX, NTR en VPRO) interviewt straatvoetbalster Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija en DJ Atti. Lees verder. 

Baarle-Nassau. 15 oktober. De VRT en de NPO presenteren in een gezamenlijke radio-uitzending de Lage Landenlijst, de honderd beste Nederlandstalige muzieknummers. Het publiek bepaalt de volgorde. Lees verder.

Brussel. 14 oktober. De Grote Oefenkansdag. Een voormiddag vol informatie en activiteiten om Nederlands te oefenen, georganiseerd door het Huis van het Nederlands. Met een taalmarkt over Nederlands oefenen in Brussel en workshops. Lees verder. 

Gent. 8 oktober. Het Betere Boek, literair festival van het Willemsfonds. Met literair vertaalster en germanofiel Els Snick als moderator, want Het Betere Boek kleurt dit jaar Duits. En met de uitreiking van de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige literaire debuut van het afgelopen jaar. Lees verder. 

Knokke-Heist. 8 tot en met 15 oktober. Kennismaken met alle facetten van een moderne bibliotheek, lezingen, workshops, een vleugje muziek en een digie café voor al uw digitale vragen en workshops en tweedehands boeken- en mediaverkoop. Lees verder

Leiden. 12 oktober. Open huis Instituut voor de Nederlandse Taal. Dé kans om een kijkje te nemen in de schatkamer van het Nederlands. Met presentaties over spelling, neologismen, het Corpus Hedendaags Nederlands en lexicografie en demonstraties van het Algemeen Nederlands Woordenboek, historische woordenboeken, terminologie, taal- en spraaktechnologie en veel meer. Lees verder. 

Mechelen. 12 oktober. Taalfeest in de Rederijkerskamer. Waarom spreken we in Vlaanderen Nederlands? Hoe werd dat Nederlands vroeger uitgesproken? En hoe doen ze dat straks? Waarom is het Groene Boekje van belang voor de spelling van het Nederlands? Antwoorden van deskundigen tijdens het dagevenement van het Davidsfonds. Lees verder

Rotterdam. 8 oktober. Woordnacht, literatuurfestival in hartje stad. Met ruim zestig Nederlandse en Vlaamse auteurs en veel verschillende programma’s, van performances en debatten tot talkshows en spokenwordvoorstellingen. Speciaal aanbevolen: debat over verplichte literatuur. Thema dit jaar: engagement in literatuur. Lees verder.

Utrecht. 12 oktober. Taal doet meer verkent met bedrijven in de regio Utrecht hoe zij samen de diversiteit van Utrecht volop kunnen benutten. Met een inleiding van Sander Terphuis, een reflectie van wethouder Kees Diepeveen en een wandeling door de Taal doet meer-Straat. Lees verder. 

Wemmel. 11 oktober. Meezingsessie Gelukkig zijn. Meezingen met de grootste Nederlandstalige liedjes van Will Tura, Raymond van het Groenewoud, Noordkaap, Mira en nog meer. Lees verder. 

Een compleet overzicht van alle ruim zestig activiteiten in de Week van het Nederlands vindt u op www.weekvanhetnederlands.org/activiteiten.