Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie mei 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Hebben Brainpower en andere rappers invloed op het Nederlands?
Hebben Brainpower en andere rappers invloed op het Nederlands?
Rubriek: 
Foto: 
Jean-Marc Kessely

Bedreigen rappers het Nederlands?

De Taalunie ontvangt regelmatig vragen over het Nederlands. In Taalunie:Bericht lichten we er telkens één uit. Deze keer: bedreigt de straattaal die bijvoorbeeld rappers gebruiken, het Nederlands?

De vraag: Rap, hiphop en andere Nederlandstalige muziek maken gebruik van taal van de straat, met verbasteringen en fouten. Heeft dat invloed op het taalgebruik van de jongeren? Spreken en schrijven die straks minder goed Nederlands? En moet de Taalunie daar niet iets aan doen?

Van: Bas Dingemanse, tekstschrijver bij het communicatiebureau LEWIS in Eindhoven en Amsterdam.

Waarom: Voor een artikel over de invloed van straattaal in de muziek op het taalgebruik van jongeren.

Het antwoord: Nee, rappers vormen geen bedreiging, maar hebben natuurlijk wel invloed op het Nederlands. Jongeren voelen zelf vaak feilloos aan in welke situaties welk taalgebruik het beste ‘past’; ze zijn gevoelig voor het gebruik van taal in verschillende situaties. Als ze bijvoorbeeld met vrienden zijn of muziek maken, gebruiken ze alle vrijheden die straattaal biedt, maar als ze solliciteren, doen ze dat (meestal) volgens de regels van de standaardtaal.

Het in verschillende situaties gebruik kunnen maken van de best passende variant van het Nederlands (ook wel registergevoeligheid genoemd) is een vorm van taalvaardigheid en hoeft de standaardtaal niet te bedreigen. Maar die verschillende varianten van het Nederlands beïnvloeden elkaar natuurlijk wel. Het is moeilijk te voorspellen hoe die de standaardtaal gaan beïnvloeden. Dat hangt ook af van het prestige van de sector waarin een bepaalde variant wordt gebruikt. De straattaal van de Nederlandstalige rappers is weliswaar enorm populair onder jongeren, maar het is niet waarschijnlijk dat het prestige van deze groep zo groot wordt in heel de samenleving dat hun taalgebruik ook de standaardtaal vergaand zal beïnvloeden.

Het resultaat: Lees hier het artikel van Bas Dingemanse, over de invloed van straattaal in de muziek op het taalgebruik van jongeren.

Meer weten? 

... over muziekmakende taalkunstenaars? De jongerenwebsite van Taalhelden heeft een aparte rubriek.

... over wat onder Standaardnederlands wordt verstaan en hoe varianten zich verhouden tot standaardtaal? Zie de toelichting van het Taaladviesoverleg van de Taalunie.