Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie mei 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 

Olga Matviichuk, derdejaars student Nederlands aan de Nationale Taaluniversiteit in Kiev.
Rubriek: 
Foto: 
Jurgen Huiskes

Oekraïne: vergis je niet

Olga Matviichuk, derdejaars student Nederlands aan de Nationale Taaluniversiteit in Kiev.

 

Mateloos ergerde hij zich eraan. Er werd wel veel over Oekraïne gepraat, maar verbazingwekkend weinig met de Oekraïners. Daarom toog fotograaf Jurgen Huiskes, die al aardig wat van de wereld had gezien, naar het land dat hij sinds een autotocht in 2007 in zijn hart had gesloten.

Hij portretteerde jonge mensen, onder wie studenten Nederlands in Kiev, vroeg wat hun visie was op het land en het referendum en wat hun dromen waren. Het leidde inmiddels tot een reportage in NRC Handelsblad. En een schat aan ervaringen. Taalunie:Bericht vroeg ernaar.

Het verschil met Nederland?

De jonge generatie verschilt op zich niet veel met die in Nederland. De jongeren zijn nieuwsgierig, hoog opgeleid, slim en ze willen iets maken van hun samenleving. Wat mij opviel was dat iedereen goed geïnformeerd was, ook over het referendum. Ze waren misschien nog wel genuanceerder dan ik. De jongeren waren er bezorgd over dat Nederlanders niet zouden weten wie de Oekraïners waren, dat Oekraïne voor Nederlanders een ver-van-hun-bedshow was en ze waren bang voor een nee. De uitkomst was dan ook een deceptie.

De studenten Nederlands zijn leuke, jonge, bescheiden meiden die keihard hebben gestudeerd om Nederlands te leren.

Een verschil met Nederlandse jongeren is wel dat Oekraïense jongeren meer geïnteresseerd zijn in de geopolitiek en zich betrokken voelen bij de bij de ontwikkeling van hun land. Ze zijn erg nieuwsgierig naar Europa. Die houding is anders dan van veel Nederlandse leeftijdgenoten. Die zijn op die terreinen onverschilliger en lijken volgens mij meer geïnteresseerd in het aantal vind-ik-leuks op Facebook.

Wat vond je van de studenten Nederlands die je hebt gesproken?

Ik was erg onder de indruk! Het zijn leuke, jonge, bescheiden meiden die keihard hebben gestudeerd om Nederlands te leren.  Ze spreken de taal vloeiend. Kirsten de Gelder, de docent, is een fantastische persoon op de juiste plek. Het is echt een geweldige club en ook heel actief buiten de universiteit.

Wat hebben ze het meeste nodig?

Ze spreken heel goed Nederlands, maar wat ze misschien nog wel missen is de bagage om de taal ook echt in hun gebruik te verankeren. Dat je de diepere betekenis van taal begrijpt, wat je bijvoorbeeld kunt afleiden uit de intonatie en dat je ook snapt wat er tussen de regels door wordt gezegd. Dat is moeilijk hoor. Daarom is het voor deze studenten belangrijk dat ze gelegenheid hebben om een wat langere periode in het taalgebied zelf te verblijven.

Is Oekraïne een aanrader?

Jazeker. Ik vind het een geweldig land en het is echt niet veel verder dan de Costa del Sol. Veel Nederlanders zien Oekraïne nog als een Sovjetland. Maar vergis je niet. Er zijn heel oude steden, er is veel cultuur, in Odessa kun je langs de Zwarte Zee flaneren, het is er goed weer en het is goedkoop. Oekraïners hebben een meditteranee-achtige houding, ze zijn relaxed en vriendelijk. Ik voel me er erg op mijn gemak, zelfs in het drukke Kiev. Maar ook los van vakanties, nu is het moment om iets in Oekraïne te ondernemen!

Meer zien?

De projecten van Jurgen Huiskes zijn te vinden op www.jurgenhuiskes.com. De foto’s van zijn Oekraïense reportage zijn te zien op de website van NRC.

Dwalen door de stad. Om hun Nederlands te oefenen hebben studenten Nederlands in Kiev rondleidingen door de stad voorbereid, in het Nederlands.

Taalunie:Bericht besteedde eerder aandacht aan het onderwijs Nederlands in Oekraïne door een interview met Kirsten de Gelder. Nog eens teruglezen? 

De Taalunie ondersteunt het onderwijs Nederlands in het buitenland. Bijvoorbeeld door jaarlijks 120 topstudenten Nederlands uit het buitenland de mogelijkheid te bieden om in Vlaanderen en Nederland kennis te maken met de cultuur en het Nederlands in de praktijk. Helaas kan dit niet zonder een eigen bijdrage van de studenten, die voor een aantal van hen toch te hoog is. Helpt u hen? Bekijk de folder