Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie mei 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 

Welke taalvragen stelt u het meest?
Rubriek: 
Auteur: 
Desmond Thuis

Taaladvies: dit wilt u weten

Welke taalvragen stelt u het meest?

 

Meer dan dertigduizend taaladviezen per dag. Die geeft taaladvies.net, dé website met antwoord op vele vragen over taal en spelling. Door de vraag-antwoord-structuur kunnen gebruikers snel het antwoord vinden op hun taalvragen. Maar welke vragen stellen zij nu het meest? De top vijf.

5. Verschil pleonasme en tautologie

Een korte uitleg. In een pleonasme wordt een eigenschap die noodzakelijk eigen is aan het genoemde ten overvloede in een bepaling uitgedrukt, al dan niet opzettelijk. Bijvoorbeeld: houten boomstam, dubbel openslaande porte-briséedeuren. De eigenschap wordt altijd in een andere woordsoort uitgedrukt dan het hoofdwoord.

Een tautologie noemt het begrip of denkbeeld tweemaal of meerdere malen; voorbeelden: enkel en alleen, blij en verheugd, pais en vree. Een tautologie bestaat meestal uit twee of meer woorden van dezelfde woordsoort, dikwijls twee bijvoeglijke of twee zelfstandige naamwoorden. Kijk hier voor meer informatie.

4. Bij deze of bij dezen? Met ‘n’ of zonder ‘n’?

De vraag aan u: maak een keuze en klik hier voor het correcte antwoord met toelichting.

3. Ter aller tijde, ten allen tijde, ten alle tijde, te alle tijde of te allen tijde? Wat is nu de juiste vorm?

Nog iets om te kiezen. Klik nu hier voor het juiste antwoord. Of ga voor veilig: altijd is vaak ook een goed alternatief.

2. Geachte of Beste?

Met deze vraag komen we bij de rubriek brieven en e-mail. Het advies luidt dat het af te raden is Geachte en Beste zelfstandig als aanhef te gebruiken, dat wil zeggen zonder dat er iets op volgt. Vooral in België worden Geachte en Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven. Lees hier het advies.

1. Opmaak van een zakelijke brief of mail

De onbetwiste én verrassende nummer 1: vragen over het opstellen van een zakelijke brief of e-mail. De zakelijke brief speelt ondanks de opkomst van e-mail nog steeds een belangrijke rol want dagelijks versturen veel bedrijven grote aantallen brieven.

Brieven zijn bijvoorbeeld met name handig voor vertrouwelijke informatie, het maken van formele afspraken, zaken over rechtsgeldigheid en voor bezwaarschriften en klachten. De praktische regels voor het opstellen van een zakelijke brief zijn dezelfde voor  België en Nederland. Alleen zijn in België verschillende normen van het Bureau van Normalisatie (NBN) van toepassing.

Voor de opmaak van een zakelijke e-mail gelden over het algemeen minder strenge regels dan voor een gewone zakelijke brief. Net als bij een zakelijke brief is het bij een zakelijke e-mail van belang om een aantal praktische regels toe te passen.

Meer tips en praktische regels voor de zakelijke brief vind je hier, en voor de zakelijke e-mail hier.

Doe mee aan onderzoek

De Taalunie voert deze weken een digitaal gebruikersonderzoek uit over Taaladvies.net. Hoe ervaren de bezoekers van de website de adviezen? Zijn ze ermee geholpen? Willen ze meer weten? Vinden ze de site overzichtelijk? Op basis van de ervaringen wil de Taalunie taaladvies.net verder verbeteren. Uw mening als gebruiker is van groot belang. Doe mee aan het onderzoek en maak kans op een boekenbon! Doe mee.