Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie mei 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Surplus aan arbeidskrachten heeft dusdanig kritische massa bereikt ...
Surplus aan arbeidskrachten heeft dusdanig kritische massa bereikt ...
Rubriek: 

Ontslagen of niet?

Gebruik duidelijke taal. Dat advies klinkt goed, zeker als er belangrijke boodschappen moeten worden gecommuniceerd. Begrijpelijk communiceren voorkomt niet alleen irritatie maar ook misverstanden.

Want, wat als uw leidinggevende u het volgende vertelt:

“In het huidige economische klimaat heeft het surplus aan arbeidskrachten in jouw categorie een dusdanige kritische massa bereikt dat wij ons genoodzaakt zien jouw functie in heroverweging te nemen.”

Bent u dan ontslagen of niet? Of op zijn minst geïrriteerd door het afstandelijke en omslachtige taalgebruik?

Bekijk het hele gesprek tussen directeur en werknemer in het vermakelijke SIRE-filmpje uit 1998. Want de roep om begrijpelijke en klare taal is van alle tijden.

 

Samen sterk voor klare taal

De Taalunie en het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hebben de handen ineen geslagen om moeilijke, bureaucratische en afstandelijke overheidstaal tegen te gaan. Het project moet leiden tot een permanente kennisgemeenschap. Lees hier meer.