Editie april 2016
- Spreken is zilver, luisteren is goud
- Moeite met lezen een serieuze handicap
- Met taaltechnologie prettig oud worden
- De wereld die groter en groter wordt
- Kantoortaal die wenkbrauwen doet fronsen
- Grote prijs, grand prix en grand slam
- Knipogen en knarsetanden in Boekarest
- Truc voor lastig w-klusje
- Nederlands een moeilijke taal?
- Haalt u de fouten uit deze zin?
- Omapost, sjoemelfiets en wowen
- Prijsvraag: Johan Cruijff in veertien citaten
Nederlands een moeilijke taal?
De Taalunie ontvangt regelmatig vragen over het Nederlands. In Taalunie:Bericht lichten we er telkens één uit. Deze keer: hoe moeilijk is het Nederlands?
De vraag: Is het Nederlands een moeilijke taal om te leren?
Van: Anna Huiberts en Jaime Andreas, studenten aan de School voor Journalistiek in Utrecht.
Waarom: Onregelmatige vormen maken het Nederlands behoorlijk ingewikkeld, schreef taalkundige Liesbeth Koenen onlangs in De Telegraaf. Een scholiere was het daar helemaal mee eens en ging nog een stap verder: ‘Waarom zouden we de Nederlandse taal niet vereenvoudigen. In deze tijd van ’social media’ moet alles sneller en willen we niet meer na hoeven denken over correcte spelling. Het vereenvoudigen van onze taal tot de taal die we online met elkaar spreken, zou mijn voorstel zijn. Ook voor mensen die onze taal willen leren is het makkelijker.’ Het leidde tot een stortvloed aan reacties op de website van De Telegraaf. Anna Huiberts en Jaime Andreas benaderden voor het schooltelevisieprogramma Padua TV de Taalunie met de vraag of het Nederlands echt een ingewikkelde taal is.
Het antwoord: Kevin De Coninck, afdelingshoofd Taalbeleid van de Taalunie, legde voor de camera uit dat niet zomaar te zeggen valt of een taal moeilijk of gemakkelijk is om te leren. Veel hangt af van de taal of de talen die iemand al kent en van hoe vaak die persoon spontaan met het Nederlands in contact komt. Het Nederlands neemt taalkundig een tussenpositie in tussen het Engels en het Duits en heeft in het eigen taalsysteem daardoor ook vaak iets van beide. Dat maakt dat het Nederlands niet altijd eenduidige regels heeft die anderstaligen gemakkelijk kunnen leren. Bijvoorbeeld: het Nederlands kent zowel een meervoud op –s als een meervoud op –en en het Nederlands plaatst hoofdwerkwoorden in principe wel achteraan de zin, maar ook weer niet altijd. In die zin biedt het Nederlands dus zeker de nodige uitdagingen.
Resultaat: De uitzending van Padua TV
Meer weten over correct en duidelijk Nederlands?
- Hoe schrijf je een woord: www.woordenlijst.org
- Adviezen over het gebruik van taal: www.taaladvies.net
- De grammatica van het Nederlands: de elektronische ANS
- Login om te reageren