Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie november 2014

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Oud-strijder
Oud-strijder
Rubriek: 
Auteur: 
De Taaltelefoon, Miet Ooms

Haalt u de fouten uit deze zin?

De avonden worden steeds langer en op de buis valt niet altijd iets interessants te beleven. U hebt dus vast wel een momentje om uw taalkennis te testen.

In deze zin hebben we enkele lastige kwesties verstopt. Kunt u ze vinden?

De burgemeester heeft veel minder lang gespeeched als vorig jaar, zodat er nog genoeg tijd was voor een praatje met de oudstrijders.

In deze zin staan drie fouten. Haalt u ze eruit?

Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

*

 

* *

 

*  *  *

  • gespeeched

Werkwoorden van Engelse herkomst worden vervoegd zoals Nederlandse werkwoorden. De stam vormt daarbij de basis voor de spelling. Als de stam zoals hier eindigt op een stemloze medeklinker (de medeklinkers van ’t kofschip, aangevuld met de sisklanken /sj/ en /tsj/), is de laatste letter van het voltooid deelwoord een -t: gespeecht dus. Alleen als de Engelse stam van het werkwoord eindigt op een -e, blijft die in het Nederlands behouden, bijvoorbeeld timen - to time - getimed. U vindt de regels voor de vervoeging van Engelse werkwoorden in het Groene Boekje.

  • minder lang als

Na een vergrotende trap of comparatief komt er dan: groter dan, beter dan, meer dan, minder dan. In gesproken taal komt de combinatie minder als ook vaak voor, maar in verzorgde spreek- en schrijftaal is dat gebruik niet aan te raden. Meer informatie vindt u op Taaladvies.net.

  • oudstrijders

Samenstellingen met de bijzondere voorbepaling oud- in de betekenis ‘voormalig’ krijgen altijd een koppelteken. Lees meer in de Leidraad van het Groene Boekje.

Helemaal goed is dus:

De burgemeester heeft veel minder lang gespeecht dan vorig jaar, zodat er nog genoeg tijd was voor een praatje met de oud-strijders.