Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie september 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Festival
Festival
Rubriek: 
Auteur: 
INL

Vers uit de taalpers

Talen bewegen mee met hun tijd en met de mensen die ze spreken. Ook het Nederlands! Dagelijks zien nieuwe woorden en begrippen het licht. Kent u deze al?

  • festivaladvocaat - advocaat die op een popfestival aanwezig is om festivalbezoekers bij te staan die aangehouden zijn vanwege een geweldsdelict of, vooral, het in bezit hebben van drugs. Meer info.   
  • festivaluta - munten of bonnen waarmee je op een festival kunt betalen voor je drankjes, eten, etc. Meer info.
  • glazenbolsubsidie - subsidie verstrekt door het UWV (in Nederland: Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) bedoeld om werklozen om te scholen tot helderziende. Meer info
  • leugendetectorpak - door Britse en Nederlandse onderzoekers ontwikkeld pak, dat gedragen wordt door iemand die verhoord wordt en waarmee vastgesteld kan worden of de verhoorde liegt of niet. Meer info.
  • OM-straat, politiestraat - apart gedeelte op een festival waar politiemensen en leden van het Openbaar Ministerie aanwezig zijn om, als een soort ad-hocrechtbank, snelrecht toe te passen. Meer info

Uitdaging

Hoeveel van deze nieuwe woorden kunt u in één zin gebruiken? Post uw zin via een reactie! We kijken ernaar uit …

N.B. Alle reacties moeten worden goedgekeurd, dus graag even geduld, we publiceren uw zin zo snel mogelijk!