Editie september 2015
- Taal en carrière
- De zoektocht naar de perfecte kandidaat
- Taal leren op de werkvloer
- Wat is goed en wat is fout?
- Twan Huys over dialect en carrière
- 'Een speech moet je raken'
- 'Zet die telefoon in je tas'
- Aan het werk in Polen door het Nederlands
- Guinese of Guineese biggetjes?
- Vers uit de taalpers
- Literair festival Het Betere Boek
Wat is goed en wat is fout?
De scholen zijn al weer een tijdje geleden begonnen, de leerlingen en de studenten buigen zich in de klas over taal en spelling. Tijd dus om ook uw talenkennis even op te poetsen. Haalt u de fouten uit de zin?
Door die aangebrandde grap tijdens het personeelsfeest, waarin hij zich laagdunkend uitliet over de woordvoerdster, bracht Harry zijn promotie in gevaar.
In deze zin staan drie fouten. Haalt u ze eruit?
Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!
*
* *
* * *
- Aangebrandde grap
Aangebrandde grap is niet correct gespeld. Juist is: aangebrande grap, met een enkele d. Het gebruik van aangebrand in de figuurlijke betekenis ' schuin, gewaagd' is typisch voor de standaardtaal in België. Zie Taaladvies.net.
- Laagdunkend
Laagdunkend is niet correct. Juist is: laatdunkend. Het woord gaat terug op het Middelnederlandse zich laten dunken, wat 'een hoge dunk van zichzelf hebben' betekent. Lees meer op Taaladvies.net.
- Woordvoerdster
Woordvoerdster is niet correct. Dat moet zijn: woordvoerster, zonder een d voor het achtervoegsel -ster. Zie Taaltelefoon.be.
Helemaal goed is dus:
Door die aangebrande grap tijdens het personeelsfeest, waarin hij zich laatdunkend uitliet over de woordvoerster, bracht Harry zijn promotie in gevaar.
Had u het goed? Fijn!
- Login om te reageren