Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie september 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Rubriek: 
Auteur: 
De Taaltelefoon

Wat is goed en wat is fout?

De scholen zijn al weer een tijdje geleden begonnen, de leerlingen en de studenten buigen zich in de klas over taal en spelling. Tijd dus om ook uw talenkennis even op te poetsen. Haalt u de fouten uit de zin? 

Door die aangebrandde grap tijdens het personeelsfeest, waarin hij zich laagdunkend uitliet over de woordvoerdster, bracht Harry zijn promotie in gevaar.

In deze zin staan drie fouten. Haalt u ze eruit?

Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

 

*

 

 

*  *

 

 

*  *  *

 

  • Aangebrandde grap

Aangebrandde grap is niet correct gespeld. Juist is: aangebrande grap, met een enkele d. Het gebruik van aangebrand in de figuurlijke betekenis ' schuin, gewaagd' is typisch voor de standaardtaal in België. Zie Taaladvies.net

  • Laagdunkend

Laagdunkend is niet correct. Juist is: laatdunkend. Het woord gaat terug op het Middelnederlandse zich laten dunken, wat 'een hoge dunk van zichzelf hebben' betekent. Lees meer op Taaladvies.net

  • Woordvoerdster

Woordvoerdster is niet correct. Dat moet zijn: woordvoerster, zonder een d voor het achtervoegsel -ster. Zie Taaltelefoon.be

 

Helemaal goed is dus:

Door die aangebrande grap tijdens het personeelsfeest, waarin hij zich laatdunkend uitliet over de woordvoerster, bracht Harry zijn promotie in gevaar.

Had u het goed? Fijn!