Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie mei 2014

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Vlaams parlement
Vlaams parlement
Rubriek: 
Auteur: 
Johan De Schryver
Hilde De Saedeleer

Vlaamse parlementariërs kiezen voor meer Belgisch-Nederlands

Een opmerkelijk artikel uit een actueel taaltijdschrift: 'Vlaamse volksvertegenwoordigers kiezen voor meer Belgisch-Nederlands' uit Over Taal. 

In formele situaties gebruik je standaardtaal. Punt. Niemand die daar moeilijk over doet. Nochtans zou dat wel mogen, want welke woorden en uitdrukkingen behoren tot die standaardtaal? Niemand die dat precies kan zeggen, al wordt wel alom gedaan alsof. Voor de Vlaamse volksvertegenwoordigers, toch een belangrijk deel van de ‘spraakmakende gemeente’, blijkt standaardtaal in elk geval veel Belgischer te zijn dan veel taalboeken en andere bronnen ons doen geloven, inclusief de taaladviseurs van de Nederlandse Taalunie.

Dat schrijven Johan De Schryver en Hilde De Saedeleer in hun tweedelige bijdrage Vlaamse volksvertegenwoordigers kiezen voor meer Belgisch-Nederlands in het nieuwe nummer van Over Taal. In een eerste deel zoomen ze in op woordenschat, in het tweede gaat het over grammatica én over de opinies van de politici over Belgische standaardtaal.

Over Taal  is een algemeen wetenschappelijk-populariserend Vlaams tijdschrift over taal, tekst en communicatie. Het verschijnt vijf keer per jaar. In elk nummer: twee interviews, twee bijdragen over taal in de ruime zin van het woord, en een aantal vaste rubrieken zoals 'Broodje taal', 'Idioom & Co', 'Dossier' en 'Taalkronkels'.