Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie januari 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Rubriek: 

Begrijpend leren lezen en luisteren

Luisteren, denken en begrijpen zijn onmisbare vaardigheden om mee te kunnen doen in de maatschappij. Dat begint al op jonge leeftijd. Het is dan ook van belang dat kinderen die leren lezen ook begrijpend leren lezen. En dat begint weer met begrijpend luisteren. Hiermee kan al worden gestart op peuterleeftijd. Ouders en leerkrachten kunnen hier thuis, op de voorschool en in de eerste jaren van het basisonderwijs actief mee aan de slag gaan.

In Utrecht zijn in 2013 veertien basisscholen gestart met een aanpak die de doorgaande lijn van begrijpend luisteren en begrijpend lezen moet versterken. En met resultaat.

Wilt u hierover meer weten? Lees dan het artikel  Begin bij begrijpend luisteren - Het optimaliseren van begrijpend leesresultaten van Aafke Bouwman en Karin van de Mortel in HJK. De auteurs zijn beiden werkzaam bij CPS Onderwijsontwikkeling en advies. In het stuk zommen ze in op de inhoudelijke ervaringen die zijn opgedaan in het project 'begrijpend luisteren voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten in de onderbouw van het basisonderwijs'.

 

Over HJK

HJK (de wereld van Het Jonge Kind) bestaat al 40 jaar en is het bekendste vakblad over scholing, ontwikkeling en opvoeding van jonge kinderen. Het is bestemd voor professionals die in het onderwijs of in de kinderopvang werken met kinderen van 3 tot 8 jaar. HJK biedt actuele en betrouwbare vakinformatie en maakt daarbij direct een koppeling tussen theorie en praktijk. Met achtergrondartikelen, prikkelende columns, tips, recensies en interviews is het een praktisch en inspirerend vakblad.