Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie januari 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Rubriek: 
Auteur: 
Taaltelefoon

Haalt u de fouten uit deze zin?

De cadeautjes zijn uitgepakt, de vaat is gedaan en het vuurwerk is gedoofd. U hebt nu vast een momentje om uw taalkennis even te testen.

Vindt u de struikelblokken in de volgende zin?

Het afdelingshoofd die de nieuwjaarsdronk organiseert, gaat er vanuit dat iedereen wel zal komen.

 

Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

 

*

 

**

 

***

 

  • Het afdelingshoofd die

Het betrekkelijk voornaamwoord die verwijst naar de-woorden, dat verwijst naar het-woorden, ongeacht het biologische geslacht. Ook naar het-woorden die personen aanduiden (het meisje, het clublid, het afdelingshoofd) wordt normaal gezien dus met dat verwezen. Meer informatie vindt u op de website van Taaltelefoon.

  • Nieuwjaarsdronk

Dronk is geen standaardtaal in deze betekenis. Correct zijn receptie (standaardtaal in het hele taalgebied), borrel (standaardtaal in Nederland) en drink (standaardtaal in België). Een receptie is doorgaans formeler van aard dan een borrel of een drink.
Het woord dronk is wel standaardtaal in de betekenis 'toost': We brengen samen een dronk uit op het afdelingshoofd. Lees meer op Taaladvies.net.

  • Er vanuit gaan

Deze combinatie gaat terug op uitgaan van iets. Uit maakt deel uit van het scheidbaar samengesteld werkwoord uitgaan. Ervan wordt aaneengeschreven omdat het een voornaamwoordelijk bijwoord is. Een voornaamwoordelijk bijwoord kan worden vervangen door het voorzetsel en een naamwoord: hij gaat uit van een grote opkomst. U vindt meer informatie op de website van de Taaltelefoon.

 

Helemaal goed is dus:

Het afdelingshoofd dat de nieuwjaarsreceptie/nieuwjaarsborrel/nieuwjaarsdrink organiseert, gaat ervan uit dat iedereen wel zal komen.