Editie oktober 2015
- Camperts bedrieglijke eenvoud laat zich niet gemakkelijk vertalen
- 'Die fout willen we nooit meer zien!'
- Een schot in de roos
- Hun hebben me broer gekusd
- Louis Paul Boon en de Belgen
- Achter de schermen bij het Groene Boekje
- Haal de fouten uit deze zin
- 'Waarom is het Nederlands zo moeilijk?'
- Geluncht, geüpdatet, geforward en getimed
- Hobbykok en sportmolecuul
- Jonge wereldburgers
'Die fout willen we nooit meer zien!'
De Week van het Nederlands vroeg op haar Facebookpagina of taalperfectionisten hun grootste taalergernissen wilden delen. En dat hebben we geweten. Taalunie:Bericht zet de meest opmerkelijke reacties op een rij.
Met stip op één: die hatelijke 'dt'-fouten, zowel in de tegenwoordige tijd als in voltooid deelwoorden. Volgens journalist Lien Buyck is dat de grootste taalergernis voor taalperfectionisten. “Een taalfoutje af en toe, dat begrijpen we natuurlijk wel”, laat zij weten op de website van Newsmonkey. “Maar er zijn zo van die veelvoorkomende fouten die echt wel een doorn in het oog zijn van de taalperfectionisten onder ons. Echt waar, van deze 17 krijgen we de kriebels en die willen we dan ook NOOIT meer zien. Kan dat, please?”
Op onze Facebookpagina vroegen we taalliefhebbers hun taalergernissen door te geven. Hieronder de meest opmerkelijke reacties:
- Aanvulling: spelfouten in vacatures. Zoals: het project duurd een aantal weken, als je bij ons solliciteerd. (Annemarie Avezaat)
- Als mensen "vort" typen ipv voortaan. Brr kriebels.( Yvonne Mennen)
- De ergste vind ik de regel met sowieso. (Jari Schreutelkamp)
- Dit keer!!! En dat zeggen ze zelfs in het nieuws... Dit=het en het is de (allereerste J) keer, dus deze keer.( Greet Rosiers)
- Haha nice, ik mis wel die van 'hun' gebruiken als het 'zij' moet zijn, raar dat die er niet tussen staat. (Martijn Vervuurt)
- Het ding met 'dt' is volgens mij dat het helemaal niet bestaat. De regel is gewoon: stam+t. Bij woorden die eindigen op een d als je de stam ervan neemt (bijv. worden) krijg je dan wel dt aan het einde, maar we zouden het toch eigenlijk niet over dt moeten hebben? Zorgt dat niet voor verwarring? Straks gaan mensen nog 'hij loopdt' schrijven... (Noor Grimberg)
- Het weegt zwaar. Vrijwilligger. Stavaza. Iets aan de agenda zetten. Het zit in de pipeline. (Lieve Van den Bulck)
- Ik ga dat IS nakijken... (Chris Van Immerseel)
- Ik mis het gedoe met 'na/naar'.. 'Ik ga na huis bijvoorbeeld'. Of 'Naar het eten ga ik tanden poetsen!' (Linda van der Steen)
- Ik mis toch eigen wel de 'na' ipv 'naar', en 'ma' ipv 'maar (Kimberley Rademakers)
- Ik schrijf nooidt met dt... (Domi Sto)
- In een huishouden vol dyslecten weet ik inmiddels dat opmerkingen als "dat zie je toch?!" niet opgaan... maar regeltjes leren kan bijna iedereen. (Leonore Engelbrecht)
- Me ipv m'n ..... Jeuk!!! Of lappen tekst zonder interpunctie, met name in reaguursels van een bepaald soort lieden ... (Sjoukje Broer)
- Spatiefouten! (Hester Happel)
- Verwarring moreel en moraal (Edith Kisner)
- VooRuit met de geit (Liesbet Goossens)
- Waar blijft "hun hebben"? (Manon Krans)
Bronnen:
Artikel Newsmonkey: 17 veelvoorkomende taalfouten http://newsmonkey.be/article/54287
Alle reacties op Facebookpagina Week van het Nederlands: www.facebook.com/weekvanhetnederlands
- Login om te reageren