Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie juli 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 

De Staatsuniversiteit in Moskou, waar Anton Naumkin Nederlands leerde.
Rubriek: 

Anton Naumkin, Rus in Den Haag

De Staatsuniversiteit in Moskou, waar Anton Naumkin Nederlands leerde.

 

Op veel plaatsen in de wereld kun je Nederlands studeren. Per jaar volgen in veertig verschillende landen zo’n 15.000 studenten een opleiding Nederlands aan een universiteit of hogeschool. Anton Naumkin deed dat in Rusland. Inmiddels werkt hij op de Russische ambassade in Den Haag. Zes vragen over zijn ‘complot van het lot’.

Waar heb je Nederlands gestudeerd?

Ik ben er mee begonnen aan de Linguïstische Staatsuniversiteit van Moskou. Ik ging daar de opleiding Tolken en vertalen volgen.

Waarom ben je Nederlands gaan studeren?

Aan mijn universiteit kun je eigenlijk niet kiezen welke taal je gaat studeren, behalve Engels. Het blijft altijd afwachten of je Noors krijgt of Roemeens als hoofdvak. Dat lijkt onlogisch, maar er kunnen aan de universiteit zoveel talen worden gestudeerd, dat anders niemand kiest voor niet zo populaire talen als bijvoorbeeld Tadzjieks. De universiteit van Moskou hanteert ook zo’n systeem. Ik heb dus op die manier Nederlands gekregen en ik heb er echt geen spijt van. Als ik toen een andere taal had gekregen zou mijn leven nu helemaal anders zijn. Een ‘complot van het lot’, zoals Dimitri Verhulst het zou zeggen.

Wat vind je moeilijk aan het Nederlands?

Voor een beginner is het Nederlands niet zo moeilijk. Maar als je een hoog niveau wilt bereiken en de taal echt onder de knie wilt krijgen, dan kom je veel lastige dingen tegen als de ingewikkelde zinsbouw, een vrij moeilijk accent, enzovoorts. Na mijn eerste jaar ging ik voor een zomercursus Nederlandse taal en cultuur naar Zeist waar ik eindelijk met moedertaalsprekers kon omgaan en het land zelf van binnenuit kon zien. Dat was nuttig want je doet in die drie weken aanzienlijk veel ervaring op, terwijl het veel meer tijd en moeite kost om dat in je eigen land te doen. Je kunt bijvoorbeeld in Moskou nauwelijks Nederlands praten en veel Nederlandse leerboeken of gewone boeken zijn daar ook niet. De enige manier om je taalvaardigheden te verbeteren is via het internet met talloze video's, cursussen, zelfstudieboeken, noem maar op. In mijn derde jaar ben ik met een Erasmusbeurs naar Gent geweest. Ik had toen al veel kennissen in België en vond het leuk om me meer in het Vlaams te verdiepen. In 2013 volgde ik in Gent de zomercursus. Dat was zeker ook nuttig. 

Wat is je huidige functie?

Na mijn studie heb ik even Nederlands gedoceerd aan mijn universiteit en vervolgens ging ik als attaché werken op onze ambassade in Den Haag. Eerst heb ik me een jaar of twee beziggehouden met consulaire zaken. Daarbij moest ik dagelijks mijn kennis van het Nederlands gebruiken. Momenteel ben ik Hoofd Protocol en gebruik ik het Nederlands ook nog regelmatig. 

Wat zijn de grootste verschillen tussen Rusland en Nederland?

De grootste verschillen kan ik niet zomaar noemen. Het zijn twee helemaal verschillende landen met tegelijkertijd eeuwenoude culturele banden. In de loop van de geschiedenis hebben we verschillende dingen meegemaakt, op verschillende manieren. Onze mentaliteit, onze levenswijze en zelfs onze talen zijn niet te vergelijken. De laatste ontwikkelingen hebben ons qua geopolitiek ver van elkaar geplaatst. Maar ik ben ervan overtuigd dat we elkaar moeten blijven leren kennen en van elkaar moeten blijven leren. 

Wil je in Nederland blijven wonen en werken?

Ik ben in Rusland geboren en getogen en ik wil juist daar blijven wonen. Na twee jaar in Nederland begrijp ik nog meer hoe Russisch ik eigenlijk ben. Klagen kan ik niet, nee. Nederland en Den Haag waar ik nu verblijf, zijn heel mooi, comfortabel en rustig. Ik geniet van de natuur, van de mensen, van alles wat het land te bieden heeft. Niettemin mis ik mijn familie en vrienden, en al die dingen die ik altijd vanzelfsprekend vond. Mijn huis kan niet perfect zijn maar toch hoor ik daartoe.