Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie december 2014

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Rubriek: 
Auteur: 
Benny De Decker

Opvallende dualiteit in Vlaamse tienerchattaal

Chattaal heeft een soort van schrijftaalrevolutie teweeggebracht. De grote aantrekkingskracht bestaat erin dat jongeren naar hartenlust mogen afwijken van de schools aandoende taalnormen en kunnen experimenteren met creatieve en innovatieve taalvormen.

Vlaamse tienerchattaal geeft blijk van een opvallende dualiteit. Enerzijds vinden Vlaamse tieners aansluiting bij de internationale chatcultuur door het gebruik van universele genregebonden eigenschappen en de intensieve ontlening aan het Engels. Anderzijds blijft hun online communicatie door het hoge gebruik van spreektalige en regionale/lokale vormen, te allen tijde sterk lokaal verankerd.

Meer weten? Lees dan hier het interessante artikel van Benny De Decker (onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen) over tienerchattaal in het tijdschrift Over taal (verschenen in Over taal 4, sept-okt 2014).

Over taal is een algemeen wetenschappelijk-populariserend Vlaams tijdschrift over taal, tekst en communicatie. Het verschijnt vijf keer per jaar. In elk nummer: twee interviews, twee bijdragen over taal in de ruime zin van het woord, en een aantal vaste rubrieken zoals 'Broodje taal', 'Idioom & Co', 'Dossier' en 'Taalkronkels'.