Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie september 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 

Voor of na de punt?
Rubriek: 

Waar komt de smiley?

Voor of na de punt?

De Taalunie ontvangt regelmatig vragen over het Nederlands. In Taalunie:Bericht lichten we er telkens één uit. Deze keer de vraag of de punt van het zinseinde voor of na een emoticon komt.

De vraag: Waar hoort een emoticon te staan, voor of na de punt. En waarom?

Van: Roy Sonneveld, via Twitter.

Waarom: Hij werkt op een webcare-afdeling. Daar hadden ze een discussie over het gebruik van interpunctie met emoticons en emoji. Hoe moet dat, wat ziet er beter uit en wat gebruikt de doelgroep?

Het antwoord: In dit geval is het: Dat is leuk. :-) Een emoticon of smiley die na een zin komt, staat gewoonlijk buiten die zin. Maar het is niet echt fout als een emoticon of smiley voor de punt staat. Voor het gebruik van emoticons bestaan geen officiële regels. Het gaat meer om conventies en tendensen. Het advies is wel om een emoticon of smiley na de punt te schrijven. En er staat een spatie voor en na het emoticon of de smiley.

Meer informatie vindt u op taaladvies.net.