Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie september 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 

Turner veroorzaakt 'Yurigate'
Rubriek: 
Auteur: 
INT

Snuffelgate en Yurigate

Turner veroorzaakt 'Yurigate'

Talen bewegen mee met hun tijd en met de mensen die ze spreken. Ook het Nederlands! Dagelijks zien nieuwe woorden en begrippen het licht. Rob Tempelaars en Vivien Waszink van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) verklaren de volgende.

Eilandenwissel: Het ruilen van eilanden door twee verschillende staten, waardoor die voortaan officieel tot een andere natie behoren. Op donderdag 23 juni kwamen België en Nederland een grenscorrectie overeen. Lees meer.

Sjoemelstaal. Staal dat op een bepaalde manier bewerkt is, waarmee 'gesjoemeld' is, zonder dat daar melding van is gemaakt. Lees meer.

Snuffelgate:  'Schandaal' rond de bondscoach van het Duitse voetbalelftal, Joachim Löw, van wie tijdens het EK Voetbal een filmpje circuleerde waarin hij aan zijn kruis krabde en vervolgens aan zijn hand rook. Lees meer

Yurigate: 'Schandaal' rond de Nederlandse turner Yuri van Gelder, die na vermeend wangedrag werd weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Lees meer

Eerdere woordstraten bekijken? Klik hier.