Taalunienieuws
Nederlands als buurtaal in de grensregio's verstevigd
De positie van het onderwijs Nederlands als buurtaal is vandaag verder versterkt met de ondertekening van een protocol van overeenstemming tussen de Taalunie en de drie grensregio's. Het doel is om lesgevers, directies en beleidsmakers nog beter te kunnen ondersteunen en faciliteren.
Gezamenlijke ambitie
In het protocol zijn voor de komende vijf jaar de vier belangrijkste aandachtspunten voor gezamenlijke acties, ambities en activiteiten ten behoeve van duurzaam en kwaliteitsvol onderwijs in de buurtaal Nederlands vastgelegd.
Concreet gaat het over de volgende vier punten:
Inspelen op de behoeften
Het Nederlands is stevig verankerd in de grensregio. Er zijn maar liefst 400.000 leerders in de buurlanden en er worden veel activiteiten en initiatieven ontwikkeld om het onderwijs Nederlands te ondersteunen.
De Taalunie kan met de concrete vastlegging van de aandachtspunten beter inspelen op de behoeften van de buurregio's. Hierdoor is het mogelijk om gerichter programma's te laten ontwikkelen waarmee de verschillende regio's eventueel gemeenschappelijk aan de slag kunnen. De aandachtspunten zijn naar voren gekomen tijdens het Grenslandencolloquim vorig jaar in Luik.
Ondertekening
De ondertekening van vandaag vond symbolisch plaats in het Provinciehuis van Maastricht aan de "Verdragstafel" waar 25 jaar geleden ook het Verdrag van de Europese Unie werd getekend. De regio's waarmee de Taalunie samenwerkt zijn: Franse Gemeenschap, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Nord-Pas de Calais en Oost-België.