Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
20 maart, 2017 - 16:40

Nederlands als buurtaal in de grensregio's verstevigd

De positie van het onderwijs Nederlands als buurtaal is vandaag verder versterkt met de ondertekening van een protocol van overeenstemming tussen de Taalunie en de drie grensregio's. Het doel is om lesgevers, directies en beleidsmakers nog beter te kunnen ondersteunen en faciliteren.

Gezamenlijke ambitie

In het protocol zijn voor de komende vijf jaar de vier belangrijkste aandachtspunten voor gezamenlijke acties, ambities en activiteiten ten behoeve van duurzaam en kwaliteitsvol onderwijs in de buurtaal Nederlands vastgelegd.

Concreet gaat het over de volgende vier punten:

 • De ontwikkeling van een doorlopende leerlijn Nederlands voor duurzaam onderwijs.
 • Deskundigheidsbevordering en ondersteuning voor lesgevers Nederlands als Vreemde Taal/Buurtaal (NVT/NBT) met behulp van een doorlopend aanbod bij- en nascholingen.
 • Verbeteren van de aansluiting onderwijs Nederlands op de arbeidsmarkt en het vervolgonderwijs. Het bevordert de kansen op de arbeidsmarkt en is in de grensgebieden een grote troef.
 • Grensoverschrijdende samenwerking en uitwisseling door o.a. het opzetten van een digitaal platform.
 • Inspelen op de behoeften

  Het Nederlands is stevig verankerd in de grensregio. Er zijn maar liefst 400.000 leerders in de buurlanden en er worden veel activiteiten en initiatieven ontwikkeld om het onderwijs Nederlands te ondersteunen.
  De Taalunie kan met de concrete vastlegging van de aandachtspunten beter inspelen op de behoeften van de buurregio's. Hierdoor is het mogelijk om gerichter programma's te laten ontwikkelen waarmee de verschillende regio's eventueel gemeenschappelijk aan de slag kunnen. De aandachtspunten zijn naar voren gekomen tijdens het Grenslandencolloquim vorig jaar in Luik.

  Ondertekening

  De ondertekening van vandaag vond symbolisch plaats in het Provinciehuis van Maastricht aan de "Verdragstafel" waar 25 jaar geleden ook het Verdrag van de Europese Unie werd getekend. De regio's waarmee de Taalunie samenwerkt zijn: Franse Gemeenschap, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Nord-Pas de Calais en Oost-België.