Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
6 juli, 2017 - 10:11

Vernieuwde Taalunie Docentencursussen NVT en Neerlandistiek van start

46 leerkrachten, docenten en docent-onderzoekers uit 25 landen zullen tussen 10 en 28 juli deelnemen aan de vernieuwde Taalunie Docentencursussen NVT.

Het is voor het eerst dat er tijdens de docentennascholing specifiek aandacht zal zijn voor de band tussen de onderwijspraktijk en onderzoek.

Een interview met de cursusleiders leest u in Taalunie:Bericht: 'Taalunie Docentencursus NVT en Neerlandistiek: actueler en breder'

Amsterdam, Utrecht en Leuven

De cursussen worden georganiseerd en inhoudelijk samengesteld door cursusleiders verbonden aan de Universiteit van Utrecht (de afdeling Nederlands en het Expertisecentrum Literair Vertalen), de Universiteit van Amsterdam (Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies) en de KU Leuven (Centrum voor Taal en Onderwijs).

Noodzaak nascholing

Het is noodzakelijk om leerkrachten en docenten regelmatig de gelegenheid te geven tot nascholing. Niet alleen voor de kwaliteit, maar ook voor de status en de zelfstandigheid van het onderwijs Nederlands in het buitenland. De verdere professionalisering van leerkrachten, docenten en docent-onderzoekers Nederlands buiten het taalgebied is voor de Taalunie dan ook van groot belang.

Draagvlak

De Taalunie heeft de vernieuwing van het nascholingsaanbod voor docenten NVT en Neerlandistiek samen met experts uit het veld in gang gezet. Ook zijn de docenten en leerkrachten Nederlands via een enquête gevraagd naar de behoeften en wensen rond nascholing. Het resultaat bestaat uit drie nieuwe cursussen: ‘onderzoek en didactiek’, ‘seminarium didactiek, taal en cultuur’ en de ‘verdiepingscursus didactiek, taal en cultuur’.