Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
25 juli, 2017 - 14:01

Verbeterd ‘Nederlands’ toetsenbord voor smartphones en tablets

OpenTaal heeft voor de toetsenbordapp AnySoftkeyBoard een woordenlijst ontwikkeld die helemaal is toegesneden op de Nederlandse taal. Voordeel daarvan is onder meer dat typisch Nederlandse woorden, zoals lange samenstellingen, in deze woordenlijst zijn opgenomen en gebruikers zo tijd en ergernis kunnen besparen.

‘Verschillende toetsenbordapps ondersteunen het Nederlands’, vertelt Sander van Geloven van OpenTaal, ‘maar zij houden geen rekening met bijvoorbeeld de verschillende regels in het Nederlands voor lange samenstellingen, zoals afvalzuiveringsinstallatie, milieu-investeringsaftrek en winst-en-verliesrekeningen. Dat is ook moeilijk met software op te lossen. Het leidt ertoe dat het automatisch aanvullen niet altijd goed werkt. Daarom zijn we in 2016 tijdens de Week van het Nederlands een project gestart om hier een oplossing voor te vinden. De opensource toetsenbordapp AnySoftKeyboard, die wel aanpasbaar is, hebben we geselecteerd om deze inhaalslag voor het Nederlands te maken.’

De woordenlijst die Stichting OpenTaal heeft gepubliceerd voor AnySoftKeyboard omvat 260.000 woorden. Dit pakket is gratis en biedt een QWERTY-toetsenbord voor Nederland en Suriname en een AZERTY-toetsenbord voor België.