Taalunienieuws
Taalunie lanceert online tijdschrift voor taalliefhebbers
Wat zijn de nieuwe trends en ontwikkelingen in het taalgebied? Welke sporen zet de Taalunie uit in haar taalbeleid? Het is allemaal te vinden in Taalunie:Bericht, het nieuwe online tijdschrift van de Taalunie, vanaf vandaag te lezen op taaluniebericht.org.
Via haar digitale tijdschrift wil de Taalunie naar buiten treden met haar visie en activiteiten. Tegelijk geeft het een breed beeld van wat er vandaag in en met het Nederlands gebeurt. ‘We willen in dialoog gaan met de grote gemeenschap van Nederlandstaligen die allemaal samen eigenaar zijn van onze taal en die beslissen waar het met het Nederlands naartoe gaat’, zegt algemeen secretaris Geert Joris. ‘De Taalunie is er om dat proces in goede banen te leiden, zodat iedereen die onze taal gebruikt of leert, daarmee optimaal zijn kansen vergroot in de samenleving.’
Bericht?
De titel Taalunie:Bericht kan vragen oproepen, geeft Geert Joris toe. De delen van samenstellingen horen we volgens de officiële spelling aan elkaar te schrijven. De verklaring ligt in het dubbelzinnige ‘Bericht’: dat is immers niet alleen een zelfstandig naamwoord, maar ook een werkwoordsvorm. Het kan gaan om de Taalunie die bericht, of het kan een aansporing zijn om te berichten. ‘Dat is een van de plezierige aspecten van taal’, zegt Joris, ‘er staat dikwijls meer dan er staat!’
Nederlands in Beijing
In het eerste nummer van Taalunie:Bericht gaat het onder meer over het belang van taalvaardigheid voor studenten, over jonge Chinezen die in Beijing Nederlands leren en over de media die zich meer en meer naar de taal van hun publiek voegen. Taalcoryfee Kees van Kooten doet uit doeken waarom taalslordigheden van anderen hem ergeren en auteur Tom Naegels beweert dat de tegenvallende verkoop van zijn boeken in Nederland voor een stuk zijn eigen schuld is. In de rubrieken Woordstraat, Spelbreker en Taaladvies voert taal het hoge woord en dankzij actueel taal(unie)nieuws en de agenda blijft u perfect op de hoogte.
Altijd op de hoogte
Zorg dat u op de hoogte blijft van het laatste taalnieuws en abonneer u hier op het online tijdschrift. Zo krijgt u maandelijks een aankondiging van een nieuwe editie van Taalunie:Bericht in uw mailbox.