Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
19 juli, 2017 - 16:34

Taalunie en West-Kaap verkennen mogelijkheden nadere samenwerking

De Taalunie en de provinciale regering van de West-Kaap in Zuid-Afrika willen nader samenwerken op het vlak van taal. Op 17 juli sprak Anroux Marais, minister van Cultuur en Sport van de West-Kaap, hierover in Den Haag met Hans Bennis, algemeen secretaris van de Taalunie. Onder meer de volgende onderwerpen kwamen daarbij aan bod:

  • grammaticale beschrijving van andere Afrikatalen zoals het Khoi of Xhosa in aansluiting op het Taalportaal voor het Nederlands, Fries en Afrikaans, om gebruikers ter plaatse te ondersteunen;
  • de koppeling tussen diverse digitale platformen waarop cultureel erfgoed uit Zuid-Afrika en het Nederlandse taalgebied wordt ontsloten, van nationale archieven, bibliotheken en andere instellingen;
  • de organisatie van diverse culturele manifestaties in Zuid-Afrika en het Nederlandse taalgebied, met name waarmee aandacht wordt gevraagd voor de meerwaarde van diverse talen en meertaligheid.

    Deze onderwerpen worden de komende tijd verder verkend en passen binnen het streven van de Taalunie om de samenwerking met Zuid-Afrika in diverse talige contexten verder uit te bouwen. In juni bracht de algemeen secretaris van de Taalunie nog een bezoek aan Zuid-Afrika om er deel te nemen aan de werkconferentie van de Suider-Afrikaanse Vereniging vir Neerlandistiek (SAVN). Vanaf september ondersteunt de Taalunie ook de Week van de Afrikaanse roman in Nederland en Vlaanderen. In het kader daarvan zal de Afrikaanse Taal- en Kultuurvereniging (ATKV) een presentatie komen geven over het Afrikaans-in-Soweto-project, waarin wordt geëxperimenteerd met meertalig onderwijs. Deze presentatie is te zien zijn op zowel het DRONGO talenfestival in Utrecht als bij deBuren in Brussel.