Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
14 augustus, 2018 - 11:47

Taalunie Docentencursussen NVT en Neerlandistiek van start

57 leerkrachten, docenten en docent-onderzoekers uit 27 landen zullen tussen 13 en 24 augustus deelnemen aan de tweede editie van de vernieuwde Taalunie Docentencursussen NVT.

De docenten Nederlands die buiten het Nederlandse taalgebied actief zijn, krijgen met deze cursussen meer inzicht in hun eigen onderwijs- en onderzoekspraktijk en leren methodes op het vlak van onderwijs Nederlands als Vreemde Taal en onderzoek binnen de neerlandistiek. Daarnaast worden ze op de hoogte gebracht van nieuwe didactische en academische ontwikkelingen.

Noodzaak nascholing

Het is noodzakelijk om leerkrachten en docenten regelmatig de gelegenheid te geven tot nascholing. Niet alleen voor de kwaliteit, maar ook voor de status en de zelfstandigheid van het onderwijs Nederlands in het buitenland. De verdere professionalisering van leerkrachten, docenten en docent-onderzoekers Nederlands buiten het taalgebied is voor de Taalunie dan ook van groot belang.

Lees het interview over de nieuwe opzet in Taalunie:Bericht.

Drie cursussen, drie steden

Het is voor de tweede keer dat de cursussen worden georganiseerd en inhoudelijk samengesteld door cursusleiders verbonden aan de Universiteit Utrecht (de afdeling Nederlands en het Expertisecentrum Literair Vertalen), de Universiteit van Amsterdam (Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies) en de KU Leuven (Centrum voor Taal en Onderwijs).

Nieuwe opzet

In deze nieuwe opzet is er aandacht voor de band tussen de onderwijspraktijk en onderzoek. De Taalunie heeft de vernieuwing van het nascholingsaanbod voor docenten NVT en Neerlandistiek samen met docenten en experts uit het veld in gang gezet.

Lees hier meer over de inhoud van de cursussen.

Ervaringen van docenten

Wat vonden de docenten zelf van de nascholing Onderzoek & Didactiek van vorig jaar?

"De grootste meerwaarde was de goede organisatie van de cursus en de verscheidenheid van het programma, zowel de thematiek en werkvorm van de lezingen (workshops en lezingen rond letterkunde, taalkunde, taalverwerving enz.) als de nevenactiviteiten (poëziewandeling, netwerkdiners, enz.) waardoor ik mijn kennis binnen verschillende domeinen kon verruimen. Heel erg interessant vond ik de workshop over blended learning waarin ik kennis maakte met allerlei digitale tools die ik later kon inzetten in mijn eigen onderwijspraktijk. De cursus was ook een goede gelegenheid om met collega-neerlandici van vakgroepen uit verschillende landen kennis te maken en ervaringen met elkaar te delen. Dit gaf mij heel wat nieuwe ideeën voor de invulling van eigen lessen. De cursus is een enorme aanrader voor docenten en onderzoekers die hun onderzoek en onderwijspraktijk graag een extra boost willen geven."

Joke Bossens, Universiteit van Wrocław

"Na de docentencursus ben ik in mijn onderwijs meer gaan experimenteren met blended learning. Bij het vak Zakelijk Nederlands konden we zo veel meer stof doornemen: studenten verwerkten thuis het materiaal (tekst of video’s) en beantwoordden dan vragen die we normaal in de les zouden hebben besproken. Zo hadden we tijdens de les veel meer tijd om ons op theoretische uitleg, taaloefeningen en discussies te concentreren."

Milan Potočár, Comenius Universiteit Bratislava

"Ik heb veel geweldige lezingen gehoord, over digitale onderwijsinnovatie geleerd, en inspiratie gekregen om mijn colleges te verbeteren. Ook heb ik enorm geprofiteerd van de kennis van de docenten, en ben ik beter op de hoogte van ontwikkelingen in de neerlandistiek. Het was een prachtige kans om een week in Nederland te zijn en ik heb er nieuwe collega’s leren kennen. De nauwe banden die zijn ontstaan hebben me ook later nog in mijn werk geholpen."

Zeljana Pancirov Cornelisse, Universiteit Zagreb