Taalunienieuws
Taalunie breidt in kielzog van Vlaams minister van Cultuur netwerk in China uit
De culturele handelsmissie van de Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz, naar Tokyo en Beijing was de uitgelezen kans voor de Taalunie om in zijn kielzog voor het eerst een bezoek te brengen aan de twee universitaire afdelingen Nederlands in Beijing. Maar ook om het diplomatieke en educatieve netwerk te verkennen dat de neerlandistiek en het NVT-onderwijs in heel China ondersteunt. Ingrid Degraeve, beleidsadviseur bij de Taalunie op het vlak van Nederlands als vreemde taal (NVT) en internationale samenwerking, maakte deel uit van de twintigkoppige delegatie.
Beklemtonen belang Nederlandse taal
Een van de doelstellingen van de delegatiereis was het beklemtonen van het belang van de Nederlandse taal. Dat heeft minister Gatz bereikt door in gesprek te gaan met het bestuur van de Beijing Foreign Studies University (BFSU) en er in het Nederlands een college te geven over de stripverhalencultuur in België. De ontmoetingen op de universiteit sloten goed aan bij het bezoek eerder die dag aan een klas vol scholieren. De kinderen waren helemaal in de ban van de Vlaamse stripheld Jommeke, die sinds kort ook Chinees spreekt: de Jommeke-albums zijn recent in het Chinees vertaald. Stripverhalen zijn dan ook een van de meest geliefde en succesvolle culturele exportproducten van Vlaanderen en België. Zoals je in de video kunt zien, genoten de scholieren van het moment dat ze met een Jommeke-pruik op hun hoofd de minister in de klas mochten ontvangen. Bekijk hier de video.
Grondige verkenning onderwijs Nederlands
Ingrid Degraeve maakte namens de Taalunie van de gelegenheid gebruik om wat langer in Beijing te blijven en het netwerk rond het onderwijs Nederlands in China grondig te verkennen. Zo is er in Beijing ook aan de Communication University of China (CUC) een afdeling Nederlands.
Naar aanleiding van de dienstreis naar Beijing zijn ook de banden met de afdeling Nederlands aan de Shanghai International Studies University aangehaald en er is contact gelegd met de Hebei Foreign Studies University waar het vak Nederlands kortgeleden gelanceerd is.
Tijd rijp voor meer samenwerking in Azië
De enthousiaste gesprekken hebben het inzicht vergroot in het Chinese onderwijssysteem, in bestaande samenwerkingen en in de werkcultuur in China. Na alle boeiende gesprekken met de studenten, docenten en bestuursleden van de partneruniversiteiten, met medewerkers van een aantal Vlaamse en Nederlandse educatieve instellingen, zoals Nuffic, Globi, en het China Platform van de Universiteit van Gent, en met Nederlandse en Belgische diplomaten, lijkt de tijd nu rijp voor nog meer samenwerking van de Taalunie met partners in Azië.
Foto: Samen met minister Gatz in gesprek met het bestuur van de BFSU