Taalunienieuws
Scholieren aan het woord over literatuur
Jongeren op scholen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao zijn begonnen met het lezen van de vier genomineerde titels voor De Inktaap 2015. Door middel van discussies en een slotdebat bepalen zij welk boek dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied verdient.
De genomineerden voor De Inktaap 2015 zijn:
- Porto Marie van Els Langenfeld, Caribische nominatie (In de Knipscheer)
- Feest van het begin van Joke van Leeuwen, AKO Literatuurprijs 2013 (Querido)
- La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer, Libris Literatuur Prijs 2014 (De Arbeiderspers)
- De republiek van Joost de Vries, Gouden Boekenuil 2014 (Prometheus).
In samenwerking met de auteurs en hun uitgeverijen heeft ieder jurylid van elke titel het e-boek ontvangen. Gedurende het leesproces discussiëren de jury’s met elkaar op de website van De Inktaap, en geven ze een inkijkje in de manier waarop zij hun jury-taak verrichten via de juryblog. Zo werken ze toe naar het slotdebat waarin elke jury haar beslissende oordeel velt, dat ze verwerken in een juryrapport. Uit alle juryrapporten samen blijkt wie De Inktaap 2015 wint.
Op 10 maart 2015 vindt de feestelijke slotdag plaats in deSingel in Antwerpen. De Inktaap wordt dan voor de veertiende keer uitgereikt.
De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen tussen de 15 en 18 jaar oud, in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit die vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die auteur wint De Inktaap.
De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. Het project wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek in Rotterdam, Villanella in Antwerpen en de Nederlandse Taalunie in Suriname en op Curaçao.