Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
17 december, 2016 - 20:30

Pleidooi voor sterke positie van het Nederlands in het hoger onderwijs

Afgelopen september heeft de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, het adviesorgaan van de Nederlandse Taalunie, een notitie geschreven over Nederlands als taal van wetenschap en hoger onderwijs. De Raad pleit daarin voor een sterke positie van het Nederlands in het hoger onderwijs en in onderzoek, naast het Engels en andere talen. De Raad ziet het belang van internationalisering en stelt de rol van het Engels in die context niet ter discussie. Tegelijk vindt de Raad het belangrijk dat wetenschappelijke kennis ook beschikbaar is in het Nederlands, dat het Nederlands ook in het wetenschappelijk domein een volwaardige taal blijft en dat studenten aan universiteiten en hogescholen het Nederlands op hoog niveau leren beheersen, zowel in bachelor- als in masteropleidingen. Over taalvaardigheid Nederlands van studenten schreef de Raad eerder het advies 'Vaart met taalvaardigheid'. De Raad roept alle betrokken partijen op om werk te maken van een weldoordacht talenbeleid.

Het advies van de Raad in zes vragen (artikel Taalunie:Bericht).
De notitie over Nederlands als taal van wetenschap en hoger onderwijs (september 2016) vindt u hier.
Het advies over taalvaardigheid van studenten (maart 2015) van vindt u hier.