Taalunienieuws
Nederlands in het Caribisch gebied
Deze week wordt op Sint Eustatius en Saba het eerste deel van de modules Begrijpend Lezen en Woordenschatuitbreiding aan de lokale NVT-lesgevers en hun schooldirecties overhandigd. De modules worden ontwikkeld in opdracht van RCN (Rijksdienst Caribisch Nederland). De afkorting NVT staat voor het Nederlands als Vreemde Taal, dat wil zeggen het onderwijs Nederlands aan en voor anderstaligen buiten het Nederlandse taalgebied. Het Nederlands in deze bijzondere gemeenten van Nederland heeft de status van een vreemde taal. Het grootste deel van de kinderen heeft namelijk een andere moedertaal, hoofdzakelijk Engels, maar daarnaast ook Spaans en Portugees. In het dagelijks leven komen de kinderen niet of nauwelijks in contact met het Nederlands.
De afgelopen jaren was het Nederlands instructietaal op de scholen, wat enorme moeilijkheden veroorzaakte voor de vele anderstalige leerlingen. Met ingang van het komend schooljaar begint de transitie van het Nederlands naar het Engels als instructietaal en zal het Nederlands worden aangeboden als een sterke Vreemde Taal. Dit moet ertoe leiden dat in de toekomst de taal geen barrière meer zal vormen voor leerlingen om het beste uit zichzelf te kunnen halen.
De Taalunie ondersteunt deze acties door inhoudelijke expertise aan te bieden bij het ontwikkelen van de leerlijnen van het Nederlands als Vreemde Taal (van kleuter- tot eind voortgezet onderwijs) en de nascholing van de plaatselijke lesgevers op NVT-gebied.