Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
19 april, 2017 - 16:31

Meertaligheid op het werk. Debatteer mee!

Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Tamazight, Turks. Wie in Nederland en Vlaanderen om zich heen luistert, ontdekt een variëteit aan talen. Meertaligheid is een realiteit. Maar wat betekent dat voor het Nederlands, bijvoorbeeld op de werkvloer? Meertaligheid op het werk is dit jaar het onderwerp van de Taalunie Talendebatten. Debatteer mee en hou de data vrij: tijdens de Europese Dag van de Talen op 26 september in Brussel en tijdens het DRONGO talenfestival op 29 september in Utrecht.

Ook dit jaar wil de Taalunie het debat over meertaligheid mee voeden op de Europese Dag van de Talen in Brussel en het DRONGO talenfestival in Utrecht. De Taalunie is partner van zowel de Europese Dag van de Talen als het DRONGO talenfestival omdat ze werkt aan een meertaligheidsbeleid voor het Nederlands, als taal tussen tal van andere talen binnen het eigen taalgebied. Vorig jaar kon het debat over meertaligheid in het onderwijs rekenen op ruime belangstelling. Het leverde interessante inzichten en boeiende opvattingen op die worden meegenomen in de verdere beleidsontwikkeling van de Taalunie. Dit jaar gaat het debat over meertaligheid op het werk.

Kijk om je heen, en luister om te beseffen dat meertaligheid een realiteit is. In een wereld die meer en meer een dorp is geworden, is er binnen het Nederlandse taalgebied een variëteit aan talen te bespeuren. Voor de Taalunie stelt zich hierdoor de logische vraag: wat betekent deze meertalige realiteit voor de positie van het Nederlands zelf? Het is vanuit deze vraag dat de Taalunie werkt aan een meertaligheidsbeleid voor het Nederlands. Want als het Nederlands een levendige en aantrekkelijke taal wil blijven, moet het in alle maatschappelijke domeinen een duidelijke eigen positie blijven behouden. Daar maakt de Taalunie zich sterk voor.

Wat is de Staat van het Nederlands?
Om de positie van het Nederlands in kaart te brengen, heeft de Taalunie het initiatief genomen tot de Staat van het Nederlands. Het Meertens Instituut en de Universiteit Gent brengen hierbij als onderzoekpartners het gebruik van het Nederlands en andere talen in diverse maatschappelijke domeinen in kaart. Ze doen dat zowel nu als in de toekomst, zodat evoluties kunnen worden ontdekt en opgevolgd. Het eerste volledige rapport wordt begin mei gepresenteerd.

Voor iedereen
Het is onder meer op basis van deze resultaten dat er dit jaar opnieuw een interactief Taalunie Talendebat wordt georganiseerd op de Europese Dag van de Talen en het DRONGO talenfestival. Ieder jaar worden er meningen en visies uitgewisseld over de positie van het Nederlands binnen een maatschappelijke sector. Vorig jaar was het thema meertaligheid in het onderwijs, dit jaar meertaligheid op het werk.

Ook in 2017 is het debat niet alleen op professionals gericht, maar ook op ervaringsdeskundigen en mensen die in de praktijk met het onderwerp worden geconfronteerd. Voor het debat over meertaligheid op de arbeidsmarkt zijn niet alleen de meningen van bijvoorbeeld professionele rekruteerders en werkbegeleiders van belang, maar bijvoorbeeld ook die van werkgevers, werknemers, werkzoekenden en laatstejaarsstudenten.

Debatteer mee
Wat is het belang van een goede taalvaardigheid Nederlands? En wat kan de meerwaarde zijn van kennis van meerdere talen? Het zijn maar enkele vragen die aan bod komen. Wil je je stem laten horen en deelnemen aan een levendig debat? Noteer dan alvast dinsdag 26 september 2017 en vrijdag 29 september 2017 in de agenda voor de debatten in Brussel en Utrecht. En om op de hoogte te blijven van het DRONGO talenfestival kun je je hier inschrijven voor de nieuwsbrief.

De Taalunie is partner van de Europese Dag van de Talen en het DRONGO talenfestival, initiatiefnemer tot de Staat van het Nederlands en actief bezig met het ontwikkelen van een meertaligheidsbeleid voor het Nederlands. Daarbij houdt het niet op. De Taalunie sluit ook aan initiatieven van anderen om het debat over meertaligheid mee te voeden. Zo geeft ze aanstaande zaterdag samen met de Alumni Letteren van de KU Leuven het startschot voor MEERtaligheid dan OOIT, een project met een tijdschrift, een lezing en een debat over meertaligheid binnen onze samenleving. Interesse om hierbij aanwezig te zijn? Inschrijven kan nog tot 20 april via deze link.

Foto: Henk Rougoor